Przepis na pyszny i prosty sernik. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Jeśli chcesz coś dobrego zjeść to oprócz składników wystarczy tylko trochę dobrych chęci.

Data dodania: 2011-12-01

Wyświetleń: 1969

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Potrzebne składniki:

      Spód ciasta:

          1.  0,5 kostki margaryny

          2. 3 jajka

          3. 0,5 szklanki cukru

          4. 1,5 szklanki mąki

          5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

       Masa twarogowa:

         1. 1,2 kg twarogu

         2. 8 jajek

         3. 1 kostka margaryny

         4. rodzynki

         5.1 olejek śmietankowy

         6.1 szklanka cukru

Wykonanie:

Spód ciasta:

Margarynę (musi być miękka), jajka,cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszmy mikserem. Po wymieszani i doprowadzeniu do jednolitej masy należy ją wyłożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni blachy.

Masa twarogowa:

Twaróg wymieszać razem z żółtkami, margaryną (oczywiście miękką) i cukrem. Białka ubić na sztywno i dodać, na koniec dodajemy rodzynki, olejek i wylewamy na spód.

Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Można udekoroać lukrem i posypać rodzynkami lub jak kto woli naprzykład polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Sernik z lukrem i rodzynkami

Przepis znaleziony w starych zapiskach mojej babci. Myślę, że przepis ten może być doskonałym pomysłem dla wszyskich: mistrzów kuchni jak i ludzi, kórzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem. Mam tu na myśli nie tylko kobiety ale również niejeden mężczyzna mógłby pochwalić się nietuzinkowym pomysłem na zaskoczenie swojej małżonki.

                                                               SMACZNEGO!

Licencja: Creative Commons
1 Ocena