Potrzebne składniki:
Spód ciasta:
1. 0,5 kostki margaryny
2. 3 jajka
3. 0,5 szklanki cukru
4. 1,5 szklanki mąki
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
1. 1,2 kg twarogu
2. 8 jajek
3. 1 kostka margaryny
4. rodzynki
5.1 olejek śmietankowy
6.1 szklanka cukru
Wykonanie:
Spód ciasta:
Margarynę (musi być miękka), jajka,cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszmy mikserem. Po wymieszani i doprowadzeniu do jednolitej masy należy ją wyłożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni blachy.
Masa twarogowa:
Twaróg wymieszać razem z żółtkami, margaryną (oczywiście miękką) i cukrem. Białka ubić na sztywno i dodać, na koniec dodajemy rodzynki, olejek i wylewamy na spód.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza.
Można udekoroać lukrem i posypać rodzynkami lub jak kto woli naprzykład polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony w starych zapiskach mojej babci. Myślę, że przepis ten może być doskonałym pomysłem dla wszyskich: mistrzów kuchni jak i ludzi, kórzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem. Mam tu na myśli nie tylko kobiety ale również niejeden mężczyzna mógłby pochwalić się nietuzinkowym pomysłem na zaskoczenie swojej małżonki.
SMACZNEGO!