Tortille, tradycyjnie przygotowywane z mąki kukurydzianej lub pszennej, są kulinarnym symbolem Meksyku.

Data dodania: 2017-12-14

Wyświetleń: 1436

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Jak wykorzystać placki tortilla?

 Te pyszne placki możesz szybko i łatwo przygotować w swoim domowym zaciszu, a ich nadmiar zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Do czego przydadzą Ci się chrupiące tortille? Z ich pomocą przyrządzisz nie tylko klasyczne burrito z mięsem i fasolą, ale i oryginalną pizze czy słodkie quesadille  kremem czekoladowym. Do dzieła!

Klasyczne burrito

Burrito to flagowe danie tak zwanej kuchni Tex-Mex, łączącej w sobie tradycje kulinarne Meksyku i południowych krańców USA. Zgodnie z przepisem, klasyczne burrito składa się z tortilli, mięsa mielonego i czerwonej fasoli. Smak potrawy podkręcają oczywiście przyprawy, w tym ostra przyprawa chilli i kwaśna limonka.

Składniki na 6 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego, 80 ml przecieru pomidorowego, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 małe cebule, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, świeża kolendra, 3 limonki, sól, pieprz, sproszkowane chilli, 6 placków tortilla.

Czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso mielone i smaż aż nabierze rumianego koloru. Wlej przecier pomidorowy i wsyp odsączoną fasolę z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem i chilli. Gotuj do momentu aż farsz nieco zgęstnieje. Placki tortilli rozłóż na blacie, a na każdym z nim wyłóż farsz. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyciągnięciu każde burrito posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z połówką limonki.

Pizza na tortilli

Masz ochotę na domową pizzę? Nie chcesz jednak tracić czasu i energii na przygotowanie do niej ciasta drożdżowego? Nie musisz! Wystarczy, że do przyrządzania sycącego dania wykorzystasz zrobione wcześniej tortille.

Składniki na 4 pizze: 8 tortilli, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 100 g mozzarelli, 8 plasterków szynki dojrzewającej, 50 g tartego sera żółtego, garść pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, tymianek i oliwa z oliwek.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Każdy z placków posyp startym serem i przykryj drugim plackiem. W małej misce wymieszaj przecier z solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałym sosem posmaruj tortille. Na każdej z nich ułóż następnie plasterki mozzarelli, kawałki szynki i połówki pomidorków. Pizzę na tortilli zapiekaj około 10 minut.

Quesadilla z kremem czekoladowym

Szukasz pomysłu na nietuzinkowy deser dla dziecka? Ciepła tortilla, rozpływające się w ustach banany i aksamitny krem czekoladowy – to połączenie, które zawsze się udaje!

Składniki na 4 porcje: 4 tortille, 2 banany, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, syrop klonowy.

W kąpieli wodnej przygotuj krem czekoladowy. Posmaruj nim tortille. Następnie na wierzchu dwóch z nich ułóż pokrojone w plasterki banany i polej odrobiną syropu klonowego. Przykryj je dwoma pozostałymi plackami. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, by nabrały złocistego koloru, a krem czekoladowy jeszcze nieco się roztopił. Przed podaniem każdą tortillę pokrój na ćwiartki.

Licencja: Creative Commons