Szukasz pomysłu na zaskoczenie swoich gości i rodziny? Postaw na desery prosto ze słonecznej Hiszpanii! Dzięki tym kilku propozycjom uda Ci się przygotować pyszne słodkości, które zapadną w pamięci!

Data dodania: 2016-03-07

Wyświetleń: 1114

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Krem kataloński czyli crema catalana 

Deser niezwykle podobny do francuskiego crème brulle to kwintesencja hiszpańskiej kuchni znana już od setek lat. 
 

Składniki: 

250 ml tłustego mleka 

250 ml śmietany kremówki 

800 g cukru 

6 żółtek jajka 

Cukier brązowy do karmelizowania 

Starta skórka z jednej cytryny 
 

Przygotowanie: 

Utrzyj żółtka z połową cukru, mleko i śmietankę podgrzej na wolnym ogniu. Dodaj resztę cukru i cały czas nieustannie mieszając. Zdejmij masę z ognia kiedy będzie jednolita i odstaw na bok do ostudzenia. Następnie połącz masę z żółtek ze śmietanką. Zmiksuj całość na gładką mieszankę. 

Gotową masę postaw znów na gazie – krem pod wpływem gotowania powinien gęstnieć. Po około 7 minutach powinieneś uzyskać odpowiednią konsystencje. Przelej wówczas krem do naczyń – mogą być podobne lub takie same jak te na crème brulee. Po wystudzeniu włóż krem do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem każde naczynie posyp na wierzchu cukrem i skarmelizuj go za pomocą odpowiedniego palnika. 
 

Przepis na deser - smażone mleko (leche frita) 

To jedna z najpopularniejszych słodkich propozycji wykonywana w hiszpańskich domach. „Smażone mleko” to wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis. 
 

Składniki: 

½ l mleka 

40 g masła klarowanego 

60 g mąki kukurydzianej 

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

1 szklanka bułki tartej 

4 łyżki cukru pudru 

3 jajka  

4 żółtka 

Olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia 

Dekoracja: cukier zmieszany z cynamonem, konfitura, karmel, likier, syrop. 

 
Sposób przygotowania: 

W garnku wymieszaj mleko, masło, jedno jajko, 4 żółtka oraz mąki. Zmiksuj na gładką maskę. Następnie podgrzej ją na wolnym ogniu nie przestawiając mieszać. Kiedy masa będzie gęsta zestaw ją z gazu i wylej na otłuszczoną blaszkę o wymiarach około 30x30 centymetrów. Blaszkę wstaw do lodówki, aby masa stężała. Powinna tam zostać na noc. Następnego dnia potnij masę na kawałeczki i panieruj jajku, a następnie bułce tartej. Rozgrzej patelnię i smaż kawałki, aż będą mieć złocisty kolor. Wyłóż na talerz i opcjonalnie obtocz w cukrze z cynamonem. Podawaj na ciepło z wspomnianymi dodatkami. 

 

Dowiedzcie się jaka jest kwintesencja hiszpańskiej kuchni, bo naprawdę warto. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena