Krem kataloński czyli crema catalana
Deser niezwykle podobny do francuskiego crème brulle to kwintesencja hiszpańskiej kuchni znana już od setek lat.
Składniki:
250 ml tłustego mleka
250 ml śmietany kremówki
800 g cukru
6 żółtek jajka
Cukier brązowy do karmelizowania
Starta skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Utrzyj żółtka z połową cukru, mleko i śmietankę podgrzej na wolnym ogniu. Dodaj resztę cukru i cały czas nieustannie mieszając. Zdejmij masę z ognia kiedy będzie jednolita i odstaw na bok do ostudzenia. Następnie połącz masę z żółtek ze śmietanką. Zmiksuj całość na gładką mieszankę.
Gotową masę postaw znów na gazie – krem pod wpływem gotowania powinien gęstnieć. Po około 7 minutach powinieneś uzyskać odpowiednią konsystencje. Przelej wówczas krem do naczyń – mogą być podobne lub takie same jak te na crème brulee. Po wystudzeniu włóż krem do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem każde naczynie posyp na wierzchu cukrem i skarmelizuj go za pomocą odpowiedniego palnika.
Przepis na deser - smażone mleko (leche frita)
To jedna z najpopularniejszych słodkich propozycji wykonywana w hiszpańskich domach. „Smażone mleko” to wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis.
Składniki:
½ l mleka
40 g masła klarowanego
60 g mąki kukurydzianej
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bułki tartej
4 łyżki cukru pudru
3 jajka
4 żółtka
Olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
Dekoracja: cukier zmieszany z cynamonem, konfitura, karmel, likier, syrop.
Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj mleko, masło, jedno jajko, 4 żółtka oraz mąki. Zmiksuj na gładką maskę. Następnie podgrzej ją na wolnym ogniu nie przestawiając mieszać. Kiedy masa będzie gęsta zestaw ją z gazu i wylej na otłuszczoną blaszkę o wymiarach około 30x30 centymetrów. Blaszkę wstaw do lodówki, aby masa stężała. Powinna tam zostać na noc. Następnego dnia potnij masę na kawałeczki i panieruj jajku, a następnie bułce tartej. Rozgrzej patelnię i smaż kawałki, aż będą mieć złocisty kolor. Wyłóż na talerz i opcjonalnie obtocz w cukrze z cynamonem. Podawaj na ciepło z wspomnianymi dodatkami.
Dowiedzcie się jaka jest kwintesencja hiszpańskiej kuchni, bo naprawdę warto.