Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych na świecie. Uwarunkowana jest zespołem zaburzeń przemiany węglowodanów, który spowodowany jest najczęściej niedoborem insuliny. Jak powinna wyglądać dieta przeciwcukrzycowa? Oto krótki poradnik.

Data dodania: 2016-03-16

Wyświetleń: 1066

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Medycyna wyróżnia dwa typy cukrzycy

insulinozależna – jest uwarunkowana najczęściej genetycznym obciążeniem

insulinoniezależna – jest to choroba nabyta.

Na pierwszy typ zapadają zazwyczaj już dzieci i młodzież, natomiast na drugi osoby w średnim wieku i starsze Czynniki, które sprzyjają cukrzycy typu II to przede wszystkim otyłość, urazy mechaniczne, choroby trzustki oraz ciąża.

W obu przypadkach chorzy powinni stosować zbilansowaną dietę, która zapewnia zachowanie stężenia glukozy w normie. Dieta przeciwcukrzycowa polega w znacznym stopniu na ograniczaniu cukrów prostych, dzięki czemu zapobiega podwyższeniu poziomu glukozy, której przetwarzanie zależy od gruczołów produkujących insulinę – w przypadku chorych te elementy są nadwyrężone lub zwyczajnie nie pracują. Dobrym pomysłem w przypadku profilaktyki cukrzycy jest stosowanie diety rozdzielnej.

Jakie produkty są zalecane do spożywania przez diabetyków?

  • pieczywo ciemne – chleb razowy, graham, pieczywo chrupkie, bezglutenowe
  • produkty zbożowe (mąki, kasze): ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, kasza gryczana, soczewica, ciecierzyca
  • nabiał: mleko odtłuszczone, ser biały, mleko, kefiry
  • mięso: chude gatunki: indyk, jagnięcina, cielęcina, królik, kurczak – gotowane na parze, duszone lub pieczone, wędliny typu polędwica, szynka drobiowa,
  • ryby słodkowodne i morskie: dorsz, tuńczyk, łosoś
  • warzywa: w postaci sałatek, zup i sosów
  • tłuszcze roślinne i zwierzęce: masło, śmietanka, oliwa. Olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron
  • warzywa: sałata, cykoria, rzodkiew, ogórki, szparagi, szczypior, szpinak, brokuły, cebula, pomidory, kalafior, papryka
  • W ograniczonych ilościach; buraki, ziemniaki, kukurydza, soja.
  • Owoce: cytrusowe i sezonowe
  • napoje: woda, herbata, kawa zbożowa, serwatka, mleko bez laktozy
  • substancje słodzące: syrop z daktyli, syrop z agawy, stewia, ksylitol

Jakich produktów należy unikać?

  • pieczywo jasne, z dodatkiem cukru, wysokokaloryczne, bułki maślane
  • produkty zbożowe ( mąki, kasze, makarony, wszystkie produkty wykonane z mąki pszennej)
  • nabiał mleko krowie, sery tłuste białe i żółte, żółtka jaj.
  • Mięsa czerwone, tłuste i smażone, gatunki takie, jak gęsi, baranina, wieprzowina, wątróbka, tłuste wędliny, węgorz, sum, sardynki, pasty rybne, ryby w oleju
  • zupy zabielane i zagęszczane mąką, duże ilości masła, śmietana,
  • tłuszcze utwardzone, majonez, sosy gotowe
  • napoje wysoko słodzone, soki słodzone cukrem, napoje gazowane typu cola, oranżada, alkohol w dużej ilości
Licencja: Copyright - zastrzeżona