Medycyna wyróżnia dwa typy cukrzycy
insulinozależna – jest uwarunkowana najczęściej genetycznym obciążeniem
insulinoniezależna – jest to choroba nabyta.
Na pierwszy typ zapadają zazwyczaj już dzieci i młodzież, natomiast na drugi osoby w średnim wieku i starsze Czynniki, które sprzyjają cukrzycy typu II to przede wszystkim otyłość, urazy mechaniczne, choroby trzustki oraz ciąża.
W obu przypadkach chorzy powinni stosować zbilansowaną dietę, która zapewnia zachowanie stężenia glukozy w normie. Dieta przeciwcukrzycowa polega w znacznym stopniu na ograniczaniu cukrów prostych, dzięki czemu zapobiega podwyższeniu poziomu glukozy, której przetwarzanie zależy od gruczołów produkujących insulinę – w przypadku chorych te elementy są nadwyrężone lub zwyczajnie nie pracują. Dobrym pomysłem w przypadku profilaktyki cukrzycy jest stosowanie diety rozdzielnej.
Jakie produkty są zalecane do spożywania przez diabetyków?
- pieczywo ciemne – chleb razowy, graham, pieczywo chrupkie, bezglutenowe
- produkty zbożowe (mąki, kasze): ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, kasza gryczana, soczewica, ciecierzyca
- nabiał: mleko odtłuszczone, ser biały, mleko, kefiry
- mięso: chude gatunki: indyk, jagnięcina, cielęcina, królik, kurczak – gotowane na parze, duszone lub pieczone, wędliny typu polędwica, szynka drobiowa,
- ryby słodkowodne i morskie: dorsz, tuńczyk, łosoś
- warzywa: w postaci sałatek, zup i sosów
- tłuszcze roślinne i zwierzęce: masło, śmietanka, oliwa. Olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron
- warzywa: sałata, cykoria, rzodkiew, ogórki, szparagi, szczypior, szpinak, brokuły, cebula, pomidory, kalafior, papryka
- W ograniczonych ilościach; buraki, ziemniaki, kukurydza, soja.
- Owoce: cytrusowe i sezonowe
- napoje: woda, herbata, kawa zbożowa, serwatka, mleko bez laktozy
- substancje słodzące: syrop z daktyli, syrop z agawy, stewia, ksylitol
Jakich produktów należy unikać?
- pieczywo jasne, z dodatkiem cukru, wysokokaloryczne, bułki maślane
- produkty zbożowe ( mąki, kasze, makarony, wszystkie produkty wykonane z mąki pszennej)
- nabiał mleko krowie, sery tłuste białe i żółte, żółtka jaj.
- Mięsa czerwone, tłuste i smażone, gatunki takie, jak gęsi, baranina, wieprzowina, wątróbka, tłuste wędliny, węgorz, sum, sardynki, pasty rybne, ryby w oleju
- zupy zabielane i zagęszczane mąką, duże ilości masła, śmietana,
- tłuszcze utwardzone, majonez, sosy gotowe
- napoje wysoko słodzone, soki słodzone cukrem, napoje gazowane typu cola, oranżada, alkohol w dużej ilości