Ile można trzymać żywność w lodówce
Jeśli traktujemy swoją lodówkę jak spiżarnie na wszystko, co tylko nam się wydaje potrzebne, to niestety czasami może pojawić się problem chaosu. Nie wszystkie rzeczy nadają się do długotrwałego przechowywania. Są takie produkty, które mamy w lodówce non stop.
Zakupując produkty zazwyczaj od razu rozkładamy je w różne miejsca. Część trafia do lodówki a część do szafek. Często wrzucamy tam różne produkty licząc na to, że ich obecność w lodówce wpłynie na przedłużenie świeżości. Tak nie jest. W większości przypadków przechowywanie pożywienia w lodówce wcale nie przedłuża terminu spożycia.
Jeśli chodzi o mrożenie tutaj sytuacja wygląda bardziej przyjaźnie. Powszechną praktyką jest mrożenie pieczywa, jeśli macie zamiar zamrozić chleb – nie ma sprawy, ale nie powinien on być mrożony dłużej niż miesiąc.
Mrożenie można zastosować także do innych dań mącznych np. ciast. Najlepiej włożyć je do specjalnych pojemników. W lodówce również mogą się znaleźć, ale nie należy przechowywać ich zbyt długo, zwłaszcza ciast z kremem.
Chcąc przetrzymać w lodówce warzywa należy zwrócić szczególną uwagę na ich kondycje. Ogórki, kalafiory, brokuły, czy też cytrusy mogą być w lodówce około 10 dni. Około 5 dni wytrzymają pomidory, papryka, brukselka i pieczarki. Najeży zwrócić uwagę na świeżość szpinaku i sałaty, gdyż one mogą być przechowywanie relewantnie krótko.
Wszystkie produkty, które wkładasz do lodówki powinny być spożyte przed ich datą końcową. Jeżeli masz otwarte produkty nabiałowe zjedz je przed upływem 48 godzin. Po otwarciu dochodzi do nich powietrze, co sprawia, że zaczynają się namnażać bakterie. Dotyczy to zwłaszcza serów twarogowych i serków homogenizowanych. Masło chowane do lodówki powinno być zjedzone przed upływem 6 dni, natomiast margaryna może być trzymana nawet trzy tygodnie bez uszczerbku na świeżości.
Jeżeli chcesz, przechowywać w lodówce produkty nie bojąc się o ich stan, pamiętaj o dokładnym czyszczeniu lodówki od środka minimum raz w miesiącu. Aby mieć pewność, że bakterie nie rozmnażają się powinniśmy wykonywać rozmrażanie minimum 2 razy w miesiącu. Takie czynności należy rozpocząć od wyciągnięcia wszystkiego i usunięcia przeterminowanych produktów.
Wnętrze urządzenia należy myć przy pomocy środka dezynfekującego oraz ciepłej wody. Można użyć także niewielkiej ilości octu – wówczas skutecznie usuniemy wszystkie zabrudzenie, także zarodki pleśni. Na koniec dokładnie wycieramy do sucha całą lodówkę i wszystkie zakamarki.
Mając na uwadze swoje dobro powinniśmy zwracać baczą uwagę na świeżość produktów. Biorąc pod uwagę mięso – nie powinno być przechowywane dłużej niż 1-2 dni. Wszelkiego typu świeże produkty powinny być jak najszybciej usuwane z wnętrza lodówki. Warto wrócić uwagę na ulokowanie różnych produktów. Surowe mięso nie powinno być przechowywanie tuż obok innych produktów, które są już gotowe, np. otwartych misek z jedzeniem. Bakterie mnożące się na mięsie w naturalny sposób mogą przejść na gotowy posiłek, a to może prowadzić do rozwoju chorób.