Orzeźwiające koktajle to nie muszą być tylko drinki z alkoholem. Część gości może być abstynentami, kierowcami lub spodziewać się dziecka. Wówczas warto pomyśleć o tym, Jak ugościć, tych, którzy nie uraczą się procentami. Oto kilka propozycji.

Data dodania: 2016-03-13

Wyświetleń: 979

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli chodzi o drinki to niedoceniany składnikiem najlepszych jest herbata. Drinki na bazie herbaty przydadzą się nie tylko w upalne dni, ale tak naprawdę zawsze.  Przy pomocy herbaty wyczarujemy pyszne napoje, które zachwycą gości. Baza, o jakiej mówimy nada się zarówno do wersji z alkoholem jak i bezalkoholowej. Wystarczy jeszcze przygotować przystawki już można zapraszać gości.

Owocowy koktajl herbaciany (4 porcje)

Składniki:

1 pomarańcza

1 łyżka miodu lub brązowego cukru

1 filiżanka

1 filiżankę soku ananasowego

4 filiżanki herbaty czarnej schłodzonej

4 grube plasterki cytryny.

Kruszony lód

Wycinamy skórkę z pomarańczy za pomocą obieraczki lub noża. Usuwamy biały miąższ i kroimy owoc na cząstki. Sypiemy cukrem/ polewamy miodem. Dzielimy miąższ pomarańczowy na cztery szklani i zalewamy każdą  ¼ soku z ananasa i jedna filiżanką herbaty. Dopełniamy szklankę lodem. Na koniec dekorujemy szklankę plasterkiem cytryny

Mojito bezalkoholowe (4 porcje)

Składniki

2 limonki pokrojonej w plastry

4 łyżeczka cukru trzcinowego

12 listków świeżej mięty

L litr Sprite 

1 litr wody gazowanej

Kostki lodu

Przygotowujemy cztery szklanki i do każdej z nich wrzucamy 3-4 listki mięty i ½ pokrojonej limonki. Dodajemy po łyżeczce cukru a całość uzupełniamy wodą i spritem w proporcjach 1:1. Mieszamy wszystko długą łyżką. Gotowe!

Smoothie

Składniki:
4 dojrzałe owoce kiwi
1 banan·2 szklanki zielonej herbaty
1 łyżka miodu
3/4 szklanki pokruszonego lodu
 

Owoce obieramy i dzielimy na części, po czym dodajemy do nich miód, ostudzoną herbatę oraz miód. Miksujemy wszystko. Mieszamy i wlewamy do wysokich szklanek.

Tego rodzaju drinki przydadzą się na różnego rodzaju imprezach. Warto je podać gościom zarówno na domówce, jak i na przyjęciu pracowniczym, lub też  małej degustacji.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena