Delikatna sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami
To pyszna propozycja, która świetnie sprawdzi się we wiosennym i letnim okresie. Dlaczego? Bo właśnie wtedy najłatwiej dostać wszystkie niezbędne do jej przygotowania składniki!
Czego potrzebujesz?
2 piersi z kurczaka – bez skóry i kości,
1 mała sałata rzymska, ale może być też mix sałat,
1 mała lub 1/2 dużej puszki kukurydzy – jeśli masz czas, to możesz użyć tej z kolby,
1 pomidor malinowy,
1 ogórek zielony – gruntowy,
7-8 rzodkiewek,
kilka kromek ciemnego pieczywa,
przyprawy do smaku,
olej.
sos: 2 łyżeczki musztardy np. najlepiej pikantnej, 6-7 łyżek oliwy z oliwek lub innego, aromatycznego oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Kurczaka dopraw ulubionymi przyprawami, pokrój w w kostkę i usmaż. Z chleba zrób tosty i pokrój je na dowolne kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce, a w małej połącz produkty potrzebne na zrobienie sosu. Finalnie wszystko wymieszaj ze sobą i… Smacznego!
Tarta ze szparagami lub świeżym szpinakiem
To jedne z najsmaczniejszych warzyw sezonu. Szparagi i szpinak to coś, czym mogłabym się codziennie zajadać, a moi znajomi po spróbowaniu tarty z poniższego przepisu coraz chętniej mnie odwiedzają ;)
Potrzebujesz:
1 opakowanie ciasta francuskiego, oczywiście możesz też przygotować je sama,
kilka szparagów, które wcześniej powinnaś podgotować w słonej wodze, a później przelać zimną, czyli zblanszować. Alternatywnie użyj szpinaku.
10 lub więcej pomidorków koktajlowych,
tarty ser lub kuleczki mozarelli,
50 ml śmietanki 12-18% - możesz zastąpić ją jogurtem greckim,
1 jajko,
przyprawy,
zioła do dekoracji.
Ciasto rozłóż na blaszce. W osobnej miseczce roztrzep jajko ze śmietanką lub jogurtem i taką miksturą obficie pomaluj płat ciasta. Ułóż na nim pozostałe składniki, całość posyp ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 18 minut.
Caprese – czteroskładnikowe cudo
To stara, pyszna, włoska sałatka, na którą składają się:
pomidory,
mozarella,
bazylia,
oliwa.
Oczywiście, do smaku możesz dodać sól i pieprz, ale nie są konieczne. To co musisz zrobić, to pokroić ser i pomidory w plastry, a później pookładać na przemian. Na koniec całość posypać bazylią i polać oliwą. Mniam!
Kto powiedział, że przygotowywanie imprezowego menu musi być uciążliwe? To bzdura, każdy wie, że takie dania można przygotować w mniej niż 20 minut, a Twoi goście będą zachwyceni, że mają czym zapełnić swoje brzuchy. Niestety, jeśli Twoje przepisy wyjdą naprawdę dobrze, to możesz być pewna, że zaczną pojawiać się coraz częściej. Co w takim wypadku? Najlepiej złożyć im rewizytę i sprawdzić co znajdzie się na ich stole.