Gdzie szukać najdoskonalszych miodów? Oczywiście tam, gdzie przyroda jest wybujała, a okres wegetacyjny roślin długi i słoneczny. W Europie pszczoły najlepiej czują się w rejonie basenu Morza Śródziemnego, bo właśnie tam te warunki są idealnie spełnione. 

Data dodania: 2015-10-12

Wyświetleń: 1307

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Miodowe El Dorado

Od Grecji aż po Półwysep Iberyjski miód króluje na stołach. Prawdziwym El Dorado jest pod tym względem Hiszpania. Mnogość gatunków miodu produkowanych w tym kraju pozwala uświadomić sobie, jak wiele bogactw oferuje śródziemnomorska przyroda.

Pierwszą grupą miodów są te pochodzące z cytrusowych krzewów, gęsto porastających owocodajne gaje. Hiszpański miód cytrynowy ma charakterystyczną, jasną barwę i wyczuwalną nutę cytrynową w smaku. Jest świetny do herbaty, sałatki owocowej czy innych deserów i sprawdza się przy pierwszych objawach bólu gardła. Miód pomarańczowy z kolei ma własności uspokajające, a pity wieczorem może zastąpić chemiczne środki nasenne.

Podczas krótkiego przeglądu hiszpańskich miodów owocowych nie sposób nie wspomnieć o tym najbardziej oryginalnym – kasztanowym. Ma ciemnobrunatną barwę, charakterystyczny, lekko gorzki smak i specyficzny zapach. Jest za to bogaty w pierwiastki śladowe, takie jak mangan, potas czy magnez. Polecany jest do wypieków, a także dla dzieci i seniorów. Klasyczny miód jabłkowy z wzgórz Katalonii zaskakuje silnie owocowym aromatem. Oryginalnym produktem jest także hiszpański miód z awokado, którego charakterystyczny smak z dyskretną, kwiatową nutą można z powodzeniem wykorzystać w tworzeniu niebanalnych potraw.

Kolejną grupą hiszpańskich miodów są te ziołowe – najbardziej aromatyczne i o szerokim spektrum leczniczych działań. Miód lawendowy charakteryzuje się kremową konsystencją oraz wysoką zawartością olejków eterycznych. Dzięki temu ma silne działanie antyseptyczne i przeciwmiażdżycowe. Miód rozmarynowy z kolei ma w swoim smaku wyraźną, kamforową nutę. Działa bakteriobójczo, a także pomocniczo w zwalczaniu stanów zapalnych dzięki zawartości kwasu rozmarynowego. Miód wrzosowy z kolei zawiera sporo żelaza, a także witamin A,B,B6,PP i biopierwiastków. Działa rozgrzewająco, jest więc idealnym dodatkiem do jesiennych czy zimowych herbat lub przekąsek.

Podczas najbliższej podróży do Hiszpanii nie zapomnijcie przywieźć ze sobą przynajmniej jednego słoika miodu. A jeżeli nie wybieracie się tam w najbliższym czasie, a chcielibyście wypróbować oryginalny, iberyjski przysmak – zajrzycie do sklepu Miodowe Kontynenty, gdzie znajdziecie pełną ofertę miodów z Hiszpanii i innych krajów. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena