Tradycyjne, świąteczne wypieki to między innymi pierniki, miodownik czy makowiec. Wszystkie są smaczne i aromatyczne, a w przypadku chęci przygotowania dwóch pierwszych nie obędziemy się bez płynnego miodu. To, jaki gatunek wybierzemy, może mieć wpływ na ostateczny smak gotowych wypieków.
I tak do pierniczków dodać można miód wielokwiatowy lub lipowy. Jeżeli chcemy, by miały bardziej zdecydowany charakter, wybierzmy wyrazisty miód spadziowy czy gryczany. Do przygotowania tradycyjnych pierników potrzebujemy:
350 g przesianej mąki typu 550
2 stołowe łyżki wybranego miodu
180 g cukru
50 g przyprawy do pierników
Czubatą łyżkę sody
¼ kostki masła
1 średnie jajko (M)
200 ml ciepłego mleka
Mąkę mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą i przyprawami. Potem dodajemy jajko i masło. Nadajemy ciastu odpowiednią konsystencję powoli dolewając ciepłe mleko. Masa powinna być zwarta i gładka. Następnie rozwałkowujemy ciasto na placek, po czym wycinamy z niego foremkami pierniczki w ulubionych kształtach. Układamy je na papierze do pieczenia i wsuwamy do gorącego (180-200 stopni) piekarnika na 15 min. Gdy pierniki ostygną, staną się twarde. Jeżeli zrobimy je odpowiednio wcześniej (2-3 tygodnie przed Świętami) nabiorą ponownie miękkości trzymane w szczelnie zamkniętej, metalowej puszcze. Na końcu pozostaje tylko zająć się ich wspólnym zdobieniem!
Pierniki to świąteczny niezbędnik, ale jeśli chcemy naprawdę zaskoczyć czymś gości, spróbujmy przygotować miodownik. To wykwintne ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda. Poszczególne warstwy zachęcają do zanurzenia w nim łyżeczki, a wierzch można ozdobić motywami utrzymanymi w świątecznym klimacie. By zrobić miodową stefankę, potrzebujemy:
500 g dobrej mąki typu 550
Szklankę cukru
4 łyżki płynnego miodu
100 g masła
2 żółtka
Łyżeczkę sody
Słodką śmietanę
Ze składników wyrabiamy starannie gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy je na cztery, równe części, rozwałkowujemy i pieczemy po kolei na wyłozonej papierem blaszce, w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok 10 min. Powstałe w ten sposób warstwy przekładamy masą budyniową lub kremem, który zrobimy z:
500 ml mleka
1 łyżki mąki typu 550
1 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżek cukru waniliowego
Paczki masła
100 g cukru pudru
Soku z jednej cytryny
By krem był gładki i pyszny, zaczynamy od połączenia masła z cukrem pudrem. Potem powoli dodajemy do masy wystudzony budyń waniliowy i sok z cytryny, delikatnie ucierając całość. Powstałym kremem przekładamy poszczególne warstwy miodowego ciasta. Jego wierzch można udekorować czekoladową polewą i ozdobić w świątecznym stylu. Smacznego!