Uwielbiasz podjadać między posiłkami? Poznaj niskokaloryczne i zdrowe przekąski, dzięki którym z łatwością unikniesz efektu jo-jo.

Data dodania: 2015-10-04

Wyświetleń: 1761

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zdrowe przekąski

Odchudzanie nie jest proste, zwłaszcza, jeśli do tej pory nie ograniczałeś ilości podjadanych smakołyków. Niestety, wspomniany nawyk podjadania skutecznie rujnuje efekty nawet najbardziej katorżniczej diety. Czy zawsze? Niekoniecznie. Istnieją bowiem przekąski, które są zarówno zdrowe, smaczne, jak i niskokaloryczne.

Ryż – prażony i preparowany

Zarówno prażony jak i preparowany ryż to typ przekąski, który może poszczycić się małą ilością dodatków konserwujących przy zachowaniu walorów smakowych. Dodatkową, wartą uwagi zaletą, jest mała kaloryczność tego wytrawnego smakołyku. Ryż preparowany dostępny jest w formie luźnych ziaren, które z powodzeniem zastąpią chipsy czy też chrupki, natomiast ryż prażony występuje najczęściej pod postacią wafli. Warto dodać, że obecnie firmy produkujące tego typu przekąski wzbogacają swoje wyroby o dodatek np. ziół, soli czy też innych przypraw, które zdecydowanie podnoszą walory smakowe wafli.

Warzywa z dipem

Warzywa jedzone na surowo – chociaż niewątpliwie zdrowe – raczej nie mogą poszczycić się zbyt szerokim gronem miłośników. Niemniej jednak ich smak możesz z powodzeniem „podkręcić” maczając np. słupki marchewki czy ogórka w domowej roboty sosie na bazie jogurtu. Wystarczy, że do kilku łyżek naturalnego jogurtu dodasz ulubione przyprawy. W ten sposób otrzymasz smaczny i niskokaloryczny dip, a dodatkowo dostarczysz do organizmu spore ilości białka.

Popcorn

Spore grono osób zalicza popcorn do tej samej kategorii przekąsek, co chipsy czy frytki. Tymczasem - wbrew pozorom - może on być zarówno niskokaloryczny, jak i zdrowy. Wystarczy, że gotowy popcorn sprzedawany w torebkach czy też opakowania do mikrofalówki, zamienisz na zwykłe ziarna kukurydzy, które uprażysz samodzielnie. W jaki sposób? Na przykład przy pomocy wspomnianej mikrofalówki i zwykłej torebki śniadaniowej. Umieść ziarna kukurydzy we wnętrzu torebki, a następnie zawiń jej brzeg w taki sposób, aby „strzelające” ziarna nie miały szansy wydostać się na zewnątrz. Następnie włóż torebkę do mikrofalówki, nastaw na moc 750 W i praż przez ok. 1,5 min. Przekąska będzie gotowa w chwili, kiedy ziarenka popcornu przestaną „strzelać”. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena