Cebula z reguły dodawana jest do wielu potraw, jak na przykład sałatki czy też ryba po grecku. Wbrew pozorom w czasie trwania kuracji nie należy spożywać samej cebuli. Należy spożywać warzywa z rodziny cebulowatych, np. czosnek, por, szczypiorek. Spożywanie tych warzyw wspomaga proces odchudzania, a także wzmacnia odporność organizmu. Dodawanie warzyw cebulowych do posiłku zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to organizm człowieka jest najbardziej narażony na różnego rodzaju infekcje.
Jest to dieta, która trwa dwa tygodnie. Można na niej schudnąć kilogram w ciągu tygodnia, czyli łącznie można schudnąć 2 kilogramy. Należy pamiętać, że jest to dieta przeznaczona dla osób, które chcą schudnąć mało kilogramów. Dieta cebulowa nie należy do diet długotrwałych, w trakcie których można dużo stracić zbędnych kilogramów. Dieta cebulowa jest bardzo zdrowa dla organizmu, ponieważ warzywa cebulowe posiadają wiele cennych dla organizmu witamin i wartości odżywczych. Warzywa te są źródłem tak cennych dla organizmu witamin jak witamina C, A czy B12.
Por - w jadłospisie może być dodawany do zup. Zawiera takie witaminy jak: C, B12, B2 oraz dostarcza organizmowi żelazo, wapń i fosfor.
Szczypiorek - może być dodawany do posiłków: kanapek, lekkich serków. Szczypiorek jest źródłem witamin PP, C, B.
Czosnek – to kolejny po cebuli naturalny „lek” na przeziębienie i grypę. Zawiera witaminy z grupy A, B i C. W czasie trwania diety może być składnikiem wielu potraw.
Kto nie może stosować diety cebulowej ?
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Diety nie powinny stosować niepełnoletni oraz osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Warto jest wspomnieć, że cebula bogata jest w cukier. Dlatego osoby z cukrzycą powinny mieć to na uwadze.