Przekąska to porcja żywności zazwyczaj mniejsza niż regularny posiłek spożywana pomiędzy posiłkami. Ma ona różną formę: może być pakowana jak i przetworzona z innych produktów, a także zrobiona ze świeżych składników, które posiadamy w domu. Sami dokonujemy świadomego lub też mniej świadomego wyboru spożywania zdrowych lub niezdrowych przekąsek.

Data dodania: 2015-04-10

Wyświetleń: 1897

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Tradycyjnie przekąski podawane na zimno lub ciepło wytwarza się ze składników, powszechnie dostępnych w domach. Często są to wszelkiego rodzaju wędliny, kanapki, orzechy czy owoce. Napoje, takie jak kawa, nie są na ogół uznawane za przekąski chociaż mogą być spożywane razem z nimi. Napój może być uznany za przekąskę, jeśli ma zasadniczy element żywności np. koktajle lub jogurty owocowe.

Pakowane przekąski stały się znaczącym biznesem dzięki rozpowszechnieniu ich w sklepach. Są one zwykle w małych przenośnych opakowaniach, które szybko można skonsumować i satysfakcjonują swym smakiem. Często jednak zawierają znaczne ilości substancji słodzących czy środków konserwujących. Do tego typu przekąsek można zaliczyć np. czekolady, orzeszki ziemne czy chipsy.

Odżywcze obawy
Przekąski są często subiektywnie sklasyfikowane jako fast foody, ponieważ zazwyczaj mają mało lub wręcz nie posiadają wczale wartości odżywczych i nie są postrzegane jako wkład do ogólnego stanu zdrowia i odżywiania. Z
rosnących obaw dotyczących diety, kontroli wagi i ogólnego stanu zdrowia organy rządowe, takie jak np. Health Canada zachęcają ludzi do dokonywania świadomego wyboru i zachęcają do spożywania więcej zdrowych, naturalnych przekąsek - takich jak owoce, warzywa, orzechy i ziarna zbóż - unikając wysokokalorycznych przekąsek o niskich wartościach odżywczych.

Zdrowe i niezdrowe przekąski
Ludzie na ogół uważają, że to, czy przekąska jest zdrowa czy nie opiera się na jej zawartości kalorii i tłuszczu. Jest to jednak tylko jedno z kryteriów odróżnienia przekąski zdrowej od niezdrowej.
Za niezdrowe przekąski uważa się również te, które są podjadane w skutek jakiś doznanych emocji czy też jedzenie dla wygody i ich dostępności. Emocjonalne jedzenie pojawia się, gdy ludzie używają jedzenia do radzenia sobie z przeżywanymi emocjami w tym nudy, miłości, frustracji, stresu i łagodnym stanem depresji. Jedzenie dla wygody występuje, gdy ludzie wybierają na przekąskę produkt o wysokiej wartości energetycznej, który jest łatwo dostępny. Te produkty są to przekąski wysokokaloryczne, które zawierają dużo tłuszczy oraz soli.
Za zdrowe przekąski uważa się natomiast te, które posiadają pięć następujących cech: adekwatność, równowaga, kontrola kalorii, umiar i różnorodność.
Adekwatność to jedzenie takich przekąsek, które mają odpowiednią ilość składników odżywczych, błonnika i energii na dobę.
Równowaga nie wymaga wybrania konkretnej grupy składników odżywczych, ale wymaga zapewnienia wystarczającej ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Kontrola kalorii jest to ilość żywności niezbędna do utrzymania zdrowej wagi.
Umiar pociąga za sobą ograniczenie spożycia tłuszczów, cukrów i soli, bez całkowitej powściągliwości.
Różnorodność w diecie powoduje wzrost adekwatności i pomaga sprawić, że odżywianie staje się bardziej przyjemnym doświadczeniem, gdyż jedzenie jest urozmaicone, nie je się wciąz tego samego.

Słodkie przekąski
Gotowane i smażone ciasto w różnych formach.
Bonda - jest to przekąska pochodząca z Indii Południowych. Są to słodkie oraz pikantne kulki z startych ziemniaków ub innych warzyw np. marchewki zamoczone w cieście i smażone na oleju.
Cokodok - przysmak z Malezji. Jest to usmażony tradycyjny placek wykonany z mąki i banana.
Krepy - Bretania, Francja. Rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, zazwyczaj wykonanego z mąki pszennej lub gryczanej.
Pączek - popularny w wielu częściach świata. Jest to smażone na głębokim oleju ciasto. W Polsce popularne są pączki nadziewane marmoladą, konfiturami lub budyniem.
Słodycze.
Landrynki, lizaki, czekolada, żelki, nugat, marcepan, ptasie mleczko, puding, lody i wiele innych.
Ciasteczka.
Chebakia - przekąska marokańska. Jest to smażone ciasteczko sezamowe pokryte miodem, które zazwyczaj ma kształt kwiatka.
Krakersy - wynalezione z New Jersey.
Herbatniki owsiane - ciasto przygotowywane jest z płatków owsianych z dodatkiem np. rodzynek, wiórków kokosowych.
Ciasteczka z masła orzechoewgo - popularne w Stanach Zjednoczonych. Jego głównym składnikiem jast masło orzechowe.
Napoje.
Milkshake, kefir, soki, koktajle owocowe i inne.

Naturalne przekąski
Owoce takie jak np. banany, jabłka, winogrona, śliwki, kiwi, pomarańcze.
Nasiona, orzechy np. pistacje, popcorn, orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca, słonecznik.

Warzywa np. seler, papryka, marchewka.


Przekąski przygotowywane w domu
Wszelkiego rodzaju przyjęcia urodzinowe, imieninowe czy święta nie mogą się obejść bez  szybkich do wykonania przystawek. Serwowane są zatem wszelkiego rodzaju przekąski na zimno lub ciepło. Od tego jakich produktów się używa zależy czy są one zdrowe czy też nie. Do przekąsek wykonanych w domu należą min. koreczki np. serowe, galaty, faszerowane jajka czy warzywa, wszelkiego rodzaju pasty np. z ryb wędzonych i wiele innych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena