Dla większości osób smak wódki, o ile nie jest to wódka smakowa (gatunkowa), jest taki sam niezależnie od marki. Są jednak tacy, którzy smaki te bardzo dobrze rozpoznają, co więcej rozpoznają wysoką jakość owych trunków.

Data dodania: 2011-06-15

Wyświetleń: 11903

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co jednak wpływa na to, że produkt konkretnego dystrybutora określany jest mianem „najlepsza wódka”?

Z pewnością liczy się cena. Za pół litra dobrej wódki z pewnością nie zapłacimy 15zł. Jednak cena może tu być jedynie pewnym ułatwieniem w wyborze wódek z odpowiedniej już półki. Nie oznacza to jednak, że jeżeli zapłacimy dużo, to na pewno trafimy na warty uwagi trunek. Jest kilka informacji na temat tego rodzaju alkoholu, które powinniśmy znać zanim udamy się do sklepu.

Pierwsze kryterium, które jest najważniejsze jeżeli chodzi właśnie o jakość wódki to proces destylacji wykorzystywany podczas produkcji. Biorąc pod uwagę to kryterium wyróżniamy wódki zwykłe, wyborowe, luksusowe, premium i superpremium. Kolejność wymienionych jakości wódek odpowiada temu, ile razy alkohol przechodził proces destylacji. I tak wódka zwykła jest dwukrotnie destylowana, wyborowa -trzykrotnie, luksusowa – czterokrotnie. Wódki premium poddawana są wielokrotnej destylacji i ich cena może osiągnąć nawet cenę ponad stu złotych za 0,7 litra. Te najdroższe to na przykład Chopin, Smirnoff Black czy Hevelius. Wódki typu superpremium również przechodzą wielokrotna destylację, jednak tym co odróżnia je od wymienionych wcześniej jest cena, która tu już zawsze przekracza sto złotych oraz specjalnie zaprojektowana butelka. Do tego wąskiego kanału dystrybucyjnego zaliczyć można takie marki jak, Pravda, Belvedere i wyborowa Equisite.

Z Tym kryterium należy jednak uważać ponieważ jakość wódki określana jest zawsze przez producentów. Często więc zdarza się, że wódka podwójnie destylowana dzięki swojej cenie i ekskluzywnej butelce może wydawać się klientowi wódką superpremium. Tak jest na przykład w przypadku wódki Potocki, która w Stanach Zjednoczonych klasyfikowana jest jako wódka luksusowa. Ogólnie jednak możemy przyjąć dwie zasady, im wódka droższa tym lepsza, a lepsza gdy najbardziej czysta, czyli wielokrotnie destylowana.

Wódki czyste dzielimy również ze względu na wykorzystaną w produkcji roślinę. Główny podział to wódki zbożowe, ziemniaczane i inne. Grupa tych pierwszych jest najliczniejsza ponieważ produkowane są z kukurydzy (Rain), jęczmienia (Finlandia), orkiszu Orkiszowa), żyta (Kasprowy) i pszenicy (Grey Goose). W grupie „inne” znajdują się wódki produkowane na bazie melasy trzcinowej, soi, winogron i tym podobnych.

Licencja: Creative Commons