Pora obiadowa związana jest z jedzeniem, ale nie tylko, bo również i z piciem. Dość często zapominamy o tej ważnej czynności życiowej doprowadzając do odwodnienia organizmu.

Data dodania: 2018-01-28

Wyświetleń: 972

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Aby temu zapobiec oto kilka cennych wskazówek, które nie tylko nie pozwolą na to aby Twój organizm był odwodniony, ale i wspomogą trawienie skonsumowanego posiłku.

Wytrawne wino

Jak sama nazwa wskazuje wino to wspomaga trawienie. Ten rodzaj wina najczęściej gości na polskich stołach w połączeniu z przystawkami, rybami, do białego mięsa natomiast najlepiej pasują wina białe stołowe. Ponadto uniwersalną i analogiczną zasadą jest, że czerwone wina należy podawać do mięs czerwonych. Wino z wysoką zawartością alkoholu warto podawać z daniami tłustymi. Takie zestawienie dodatkowo korzystnie wpłynie na trawienie ciężkich posiłków. Należy jednak pamiętać, że mimo bogactwa smaków, rodzajów i odmian, wino nie jest trunkiem uniwersalnym, komponującym się ze wszystkimi daniami.

Wino jest trunkiem, który cieszy się dużym uznaniem wśród Polaków. Jest to jeden z trunków, po który sięgamy najczęściej świętując wyjątkowe okazje, natomiast zawartość alkoholu wraz z dostępnością przyczynia się do tego, że nawet już dzieci smakują tego napoju- bynajmniej w katolickim kościele podczas nabożeństwa.

Złocista whiskey

Irlandzka whiskey dawniej gościł jedynie na wytwornych dworach i w pięknych pałacach. Dziś natomiast jest to produkt bardziej dostępny, ale zdecydowanie mniej powszechny w kulturze Polski. Irlandzka whiskey znakomicie sprawdzi się w połączeniu z obiadem, gdzie serwowane są mięsa i potrawy tłuste. Cierpki smak i niewielka ilość cukru usprawnią trawienie, a smak spożywanego pokarmu nabierze wymiaru ponadprzeciętnego. Ponadto trunek ten znakomicie sprawdza się jako spożywany po spożyciu kawy bądź w zastępstwie koniaku. Whiskey zawsze serwuj po głównym daniu i ze względu na fakt, że jest to mocny trunek, nie musisz już podawać tak zwanych zakąsek.

Słodki likier

Likier,ze względu na fakt, że w swojej strukturze zawiera dużą ilość cukru, nie smakuje dobrze jako dodatek do obiadu, co innego do lunchu. Ci którzy lubują się w słodyczach powinni zasmakować połączenie ciasta z likierem waniliowym. Takie połączenie najczęściej przypada do gusta kobiet. Co ciekawe, likier również świetnie spisuje się w wersji dodatku do pączków, ciast czy babek. W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem, wykorzystaj ta cenna rade przy kulinarnych wypiekach

Licencja: Creative Commons
0 Ocena