Domowe przygotowywanie alkoholowych trunków to nie tylko element naszej tradycji. To również coraz chętniej wykonywane hobby, które przy wykorzystaniu odpowiednich urządzeń i metod pozwala uzyskać wysokiej jakości napój. Efektem takiej pracy najczęściej są wódki, nalewki oraz wina, które następnie przeznaczane są do spożycia we własnych domach lub obdarowywania bliskich. Dużą rolę w procesie przygotowywania owocowych napojów alkoholowych pełni prasa do owoców. 

Data dodania: 2022-11-25

Wyświetleń: 363

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Prasy do owoców - czym się charakteryzują i jakie wybrać?

Dowiedz się, jak działa oraz jaką kupić, aby w pełni zaspokoić swoje potrzeby.

Prasa do owoców – kiedy się przydaje?

Prasa do owoców to urządzenie, dzięki któremu uzyskujemy cenny sok. Okazuje się ona przydatna nie tylko w przypadku chęci przygotowania bimbru, nalewki lub wina, ale także wtedy, gdy posiadamy pewną nadwyżkę owoców i nie wiemy co z nimi zrobić. Prasa pozwala w bardzo szybki sposób pozyskać sok z owoców, co związane jest z jej dość prostym działaniem. Prasa rozdrabnia umieszczone w urządzeniu owoce i miażdżąc miąższ wyciska z niego sok, który w. przypadku produkcji wina fachowo nazywany jest moszczem. Powstały w ten sposób płyn będzie stanowił idealną bazę smakową do naszych alkoholi jak wódka i nalewka, ale także stanie się podstawą w procesie produkcji właśnie wina.

Oprócz soku efektem działania prasy na owocach jest miazga powstała z miąższu i skórek. Taka papka niekoniecznie nadaje się do wyrzucenia do śmietnika. Można ją wykorzystać na inne sposoby, między innymi jako pokarm dla zwierząt lub kompost do ogrodu.

Dobra prasa do owoców – czym powinna się charakteryzować i w jaki sposób działa?

W przypadku chęci zakupu prasy do owoców warto dobrze rozejrzeć się na rynku. Dostępnych jest wiele modeli, które co prawda działają, ale ich działanie bywa ograniczone, a w efekcie nieprawidłowego wykonania i wad technicznych tracimy wiele cennego soku. Często w celu ułatwienia pracy prasy do owoców przed umieszczeniem ich w urządzeniu prowadzi się działania zmiękczające, do których należy rozdrobnienie większych kawałków owoców na mniejsze części. Kawałki nie powinny być jednak zbyt małe, aby drobinki miąższu nie doprowadziły do zmętnienia napoju. Ciekawą wskazówką w przypadku chęci zachowania koloru soku z owoców ciemnych w alkoholu jest poddanie ich wcześniejszej fermentacji, dzięki czemu barwa trunku pozostanie intensywna.

Prasa do wyciskania soku musi więc być wolna od wad i niedociągnięć, aby solidnie spełniać swoje zadanie i nie doprowadzić do utraty cennego w witaminy i składniki odżywcze soku. Na problemy w działaniu prasy do wina i innych trunków może wpływać znaczna obecność pestek i innych elementów owoców, jak ogonki, gałązki i liście, które będą blokować mechanizm. Mogą one doprowadzić nawet do trwałego uszkodzenia prasy lub jej zapchania. Równie problematyczne mogą okazać się bardzo twarde owoce, z których miażdżeniem mechanizm sobie nie poradzi. W tym przypadku można zastosować próby zmiękczenia ich na przykład poprzez przeprowadzenie wstępnej fermentacji owoców lub zalanie ich wrzątkiem, a następnie schłodzenie przed umieszczeniem w urządzeniu.

Jaka prasa do owoców – dostosuj wybór do własnych preferencji.

Kluczowe w przypadku odpowiedniego wyboru prasy do owoców jest dokładne przemyślenie jej zastosowania. Przed zakupem należy pomyśleć nad intensywnością użytkowania – czy będziemy korzystać z niej często czy okazjonalnie. Ważne jest także sprecyzowanie na jakich owocach będziemy głównie działać. Na rynku dostępnych jest wiele pras, które charakteryzują się różną siłą i skutecznością miażdżenia produktów oraz wielkością i pojemnością. Wyróżniamy przede wszystkim trzy typy pras: prasy ramowe, mini prasy oraz prasy koszowe.

W przypadku chęci prowadzenia bardziej zintensyfikowanej produkcji soków warto wybrać prasę ramową lub inaczej śrubową. Jej budowa jest dość prosta i składa się z drewnianego lub stalowego pojemnika (beczki albo kosza) znajdującego się w stalowej ramie oraz śruby połączonej z tłokiem, która miażdży znajdujące się w koszu owoce. Często umieszczona jest na solidnych nogach, a wytrzymała konstrukcja sprawia, że użytkowanie tego typu prasy do wyciskania soku będzie trwało długimi latami. Prasa ramowa całkiem dobrze radzi sobie też z miażdżeniem twardych elementów owoców, w tym pestek, które jednak mogą doprowadzić do zmętnienia soku oraz nadać mu goryczkowego posmaku. W celu uzyskania większej klarowności soku warto umiejętnie korzystać z pieluchy, w którą obleczone zostaną prasowane owoce. Na mętność otrzymanego soku wpływa również zbyt silne miażdżenie owoców, czego warto uniknąć, aby otrzymać klarowny napój.

Należy również pamiętać o odpowiedniej konserwacji takiego sprzętu, w tym między innymi smarowania tłoku jadalnym olejem, co zapobiegnie usterkom i wzmocni płynność działania. Prasa do owoców musi być czyszczona po każdym użyciu. Należy usuwać wszelkie drobinki owoców, które mogłyby zaschnąć lub pleśnieć, co będzie miało wpływ na kolejne wytwarzane soki. Klejący się sok może doprowadzić także do nieprawidłowego działania śruby i tłoku. Prasa do wina i innych owoców składa się z różnych elementów oraz surowców, do których konserwacji należy użyć różnych substancji. W przypadku częstego wykorzystywania istotne jest również serwisowanie. Działanie prasy związane jest z dużą mocą i naciskiem na powierzchnię, dlatego należy korzystać z niej umiejętnie. Każde pęknięcie mechanizmu może doprowadzić do szkód w pomieszczeniach, a także narażenia zdrowia operatora.

Pojemność prasy do wina i owoców.

Pojemność prasy do owoców, którą chcemy zakupić jest istotnym czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę przed kupnem. Musimy mieć na względzie przeznaczenie sprzętu, który chcemy zakupić. W ofertach sklepów internetowych znajdziemy wiele różnych modeli charakteryzujących się różną wielkością elementów i pojemnością pojemników pras. W przypadku chęci wykorzystania pras do użytku domowego dobrze spełnią się urządzenia o niewielkiej pojemności, natomiast jeśli chcemy wytwarzać większe ilości soku i wina przyda się nam prasa o pojemności kilkunastu litrów, na przykład z 18-litrowym pojemnikiem.

Gdy już wiemy czym się charakteryzuje i jak działa dobra prasa, oraz z jakim przeznaczeniem wykorzystamy nasze owoce, pozostaje nam już tylko dokonać zakupu i cieszyć się produktami powstałymi przy jej użyciu.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena