Sklepowe produkty to opcja, które nie zawsze jest najzdrowsza, a przy tym zjada rodzinny budżet. Jeśli chcesz zaserwować swoim maluchom pyszne przekąski domowej roboty – mamy dla Ciebie kilka prostych i szybkich inspiracji. Dzięki nim na ustach Twojego dziecka zagości najsłodszy uśmiech!
Bananowe nuggetsy z sosem czekoladowym
Banany to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Nie tylko dostarczają naszym dzieciom potrzebnej im energii, zawierają mnóstwo witamin i minerałów, ale też wspomagają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Sporą dawkę radości Twoje dziecko otrzyma dzięki tym ciepłym rozpływającym się bananowym nuggetsom maczanym w czekoladowym sosie.
Potrzebne składniki:
-
2 banany
-
80 g płatków kukurydzianych
-
100 g mlecznej czekolady
-
250 ml śmietanki 36 %
-
100 ml mleka
-
1 jajko
-
cynamon
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Banany obierz i pokrój na 3 równe części. W jednej miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i cynamonem. Do osobnej miski wsyp płatki kukurydziane. Każdy kawałek banana zanurz w masie jajecznej, a następnie obtocz w płatkach kukurydzianych. Nuggetsy smaż na oleju do momentu zarumienienia. W międzyczasie, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką. Gotowy przysmak podawaj dziecku wraz ze słodkim sosem.
Owoce w polewie czekoladowej
Polewa czekoladowa i owoce to połączenie idealne. Przede wszystkim, kiedy planujemy domowe przekąski dla najmłodszych łasuchów. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a wspólna praca w kuchni sprawi maluchowi ogromną frajdę. Zwłaszcza zanurzanie kawałków ulubionych owoców w płynnej, mlecznej czekoladzie. Prawdziwie słodkie chwile!
Potrzebne składniki:
-
1 tabliczka mlecznej czekolady
-
1 kiwi
-
100 g truskawek
-
kolorowa posypka
-
patyczki
Sposób przygotowania:
Umyj owoce, kiwi na grubsze plasterki. Każdy kawałek nabij na patyczek. W kąpieli wodnej przygotuj polewę czekoladową. Po kolei zamaczaj w niej owoce na patyku. Następnie udekoruj je kolorową posypką. Odstaw do czasu zastygnięcia czekolady.
Zdrowe chipsy warzywne
Chipsy to jedna najbardziej lubianych przez dzieci i znienawidzonych przez rodziców przekąsek. Te sklepowe zawierają mnóstwo pustych kalorii. Na szczęście, w domu możesz przygotować ich zdrowe odpowiedniki. Chrupiąca przekąska z batatów i buraka już samym swoim oryginalnym kolorem pobudzi apetyt każdego malucha!
Potrzebne składniki:
-
2 bataty
-
2 buraki
-
olej
-
pieprz
-
zioła
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraka lub krajalnicy. Przełóż je do miski, dopraw i obtocz w oleju. Kawałki czipsów rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około 30 minut w 140 stopniach przy nieco uchylonych drzwiczkach.
Popcorn w 3 odsłonach
Popcorn to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza zajadany przed ekranem telewizora. Choć najłatwiej kupić gotowy popcorn w sklepie, warto poświęcić czas na samodzielne uprażenie kukurydzy. Dzięki temu wiemy, że to co podamy dziecku, nie zawiera żadnej zbędnej chemii. Ma za to mnóstwo smaku – zarówno słonego, jak i słodkiego!
Potrzebne składniki:
-
ziarna kukurydzy
-
olej
-
100 g mlecznej czekolady
-
starty ser cheddar
-
masło
-
papryka mielona
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej rozgrzej olej. Kiedy zacznie skwierczeć, wsyp na jego dno ziarna kukurydzy. Zakryj przykrywką i czekaj aż popcorn przestanie strzelać. Gotowy popcorn podziel na 3 równe części. Jedną z nich polej serem rozpuszczonym z masłem. Drugą posyp mielona papryką. Polewa czekoladowa to trzeci, słodki dodatek do popcornu.