Składniki:
1/ cztery średnie ogórki kwaszone
2/ mała śmietana 18%
3/ pietruszka
4/ trzy marchewki
5/ pół selera
6/ sześć niedużych ziemniaków
7/ pęczek kopru, natka pietruszki
8/ dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
9/ dwie łyżki mąki
10/ sól, pieprz
Przygotowanie:
Pietruszkę i selera kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki - zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa są na wpół ugotowane, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce z dużymi oczkami (opcjonalnie można ogórki pokroić w kostkę lub cienkie plasterki). W następnym kroku podsmażamy ogórki na patelni z odrobiną tłuszczu. Tak przygotowane ogórki dodajemy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki do wywaru i gotujemy jeszcze przez chwilę. W następnym etapie będziemy zupę zagęszczać, w tym celu mieszamy mąkę ze śmietaną w miseczce - dodajemy 2-3 łyżki gorącego wywaru (mieszamy) i wlewamy do garnka z zupą. Pozostaje już tylko doprawić solą i pieprzem - Danie Gotowe!
Ciekawostka:
Zupie ogórkowej smak nadają oczywiście ogórki, ale można je zastąpić samym kwaśnym sokiem z ogórków, a ogórki wykorzystać w formie sałatki do drugiego dania. Pomysł dość ciekawy i bardzo praktyczny, zwłaszcza gdy nie chce nam się tracić czasu na krojenie ogórków i przygotowywanie surówki do drugiego dania oraz ekonomiczny - nic się nie marnuje.