Składniki:
woda – 3 l
mięso z indyka – porcja rosołowa
marchew – 2 szt
seler – pół średniej wielkości
pietruszka – 1szt
por
cebula – 1 szt
czosnek – 1 ząbek
liść laurowy – 2 szt
ziele angielskie – 3 szt
lubczyk – 1 łyżka
tymianek – 1/3 łyżeczki
kurkuma – 1/3 łyżeczki
kozieradka – 1 łyżeczka
pieprz – 10 ziarenek
natka pietruszki
Do zimnej wody wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy
bez przykrycia na wolnym ogniu dwie godziny. W tym czasie zbieramy
z powierzchni ścięte białko (szumowiny). Następnie dodajemy warzywa:
marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę oraz przyprawy: liście laurowe,
ziele angielskie, pieprz i kozieradkę. Gotujemy na wolnym ogniu jedną
godzinę. Następnie dodajemy sól, czosnek, kurkumę, lubczyk, tymianek
i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Moja rada:
posiekaną natkę pietruszki dodaj do rosołu już na talerzu. Świeża natka
pietruszki jest bogata w witaminę C oraz pomaga uzupełnić poziom żelaza.
Dzięki dużej zawartości witaminy A świetnie wpływa na stan skóry oraz
wzroku.