Sos gulaszowy jest dosyć prosty w przygotowaniu, ale nie należy do najszybszych. Przygotowanie tej potrawy zajmie trochę czasu, ale efekt końcowy napewno wynagrodzi nam to poświęcenie. Zapraszam do gotowania

Data dodania: 2012-06-12

Wyświetleń: 2374

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

1/ pół kilograma mięsa gulaszowego (może być także karkówka, szynka lub łopatka)

2/ marchewka, pietruszka

3/ kostka rosołowa mięsna

4/ przyprawa do wieprzowiny

5/ sól, pieprz

6/ dwie łyżki mąki

7/ koperek, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy

8/ olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Smażymy mięso na oleju czekając aż odparuje woda. Aby mięso było smaczniejsze dodajemy trochę przyprawy do wieprzowiny i jeszcze chwilę smażymy. W międzyczasie wstawiamy w garnku 1 litr wody, dodajemy pokrojone w kostkę lub plasterki warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową - gotujemy. Dodajemy podsmażone (zarumienione) mięso i gotujemy do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos mąką (w pół szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i wlewamy do garnka stale mieszając). Pozostaje już tylko doprawić solą i pieprzem i dosypać koperek. Potrawę podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Do tej potrawy na surówkę najlepsza będzie mizeria lub sałata w śmietanie. Sałatę myjemy i kroimy (rwiemy) na kawałki - rzodkiewkę  i ogórek na plasterki. Do salaterki wlewamy śmietanę i dodajemy sałatę, ogórek i rzodkiewkę, delikatnie solimy i pieprzymy, wlewamy łyżeczkę octu - wszystko dokładnie mieszamy (możemy dodać 2 szczypty papryki słodkiej). W razie konieczności ponownie doprawiamy solą. (W innych naszych artykułach można znaleźć opis innych surówek). Danie Gotowe !! 

Licencja: Creative Commons