1/ Dwie marchewki
2/ Jedna pietruszka
3/ Dwie kostki rosołowe (rosół z kury, kostka mięsna - aromatyczny bulion pieczeniowy)
4/ Kilka ziaren ziela angielskiego
5/ Dwa liście laurowe
6/ Cztery ziemniaki średniej wielkości
7/ Garść ryżu
8/ Garść drobnego makaronu
9/ Puszka koncentratu pomidorowego
10/ Mała śmietana 18%
11/ Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i zaczynamy gotować. Marchewki i pietruszkę kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę średniej wielkości - wrzucamy do garnka. Dodajemy dwie kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe, ryż i makaron - gotujemy 20 minut. Kolejny etap to koncentrat pomidorowy i śmietana (należy pamiętać, aby zawartość garnka stale mieszać podczas dodawania śmietany). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem (sól możemy zastąpić przyprawą w płynie), gotujemy jeszcze 5-10 minut i zupa gotowa. Zupę możemy oprószyć koperkiem lub natką pietruszki.
Ciekawostka:
Warto pamiętać, że nawet jeśli nie zachowamy kolejności dodawania składników, a śmietana nam się "zważy", to i tak nic się nie stanie - w smaku na pewno się nie zmieni. Nie należy wierzyć we wszystko co mówi telewizja i popadać w skrajny przesadyzm. Piękne czyste i przede wszystkim duże kuchnie oraz eleganckie garnki (w rzeczywistości zupełnie nie praktyczne) są tylko na pokaz w reklamach i programach kulinarnych. Proszę sobie wyobrazić utrzymanie takiej kuchni z takimi garnkami przy dwójce małych dzieci, gdy oboje rodzice pracują - jest to na pewno mało realne.