POTRAWKA CHIŃSKA
Składniki:
2 szkl. ryżu
1 podwójny filet z kurczaka
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 cebule
10 pieczarek
przyprawa do chińszczyzny
papryka mielona
sól (kucharek), pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą do chińszczyzny, przykryć i odstawić na 15 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kawałki mięsa. Zdjąć i posypać solą, pieprzem i papryką do smaku. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulkę, potem dorzucić pieczarki, paprykę i marchewkę, wymieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodać uprzednio usmażone mięso i na koniec ugotowany ryż. Wszystkie składniki dokłądnie wymieszać, w razie konieczności doprawić przyprawami.
Smacznego!
RYŻ Z MARCHEWKĄ
Składniki:
1 - 1,5 szkl. ryżu
3/4 szkl. wody
1/2 kg marchwi
1 puszka kukurydzy
4-5 ćwiartek kurczaka
sól (wegeta), pieprz, cukier
3 "listki" masła (1 łyżka)
2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i zalać wodą, na wierzchu posypać wegetą. Marchew pokroić w plasterki, rozłożyć w naczyniu, posypać wegetą, cukrem i pieprzem, a następnie rozłożyć 3 "listki" masła. Po czym rozłożyć kukurydzę z puszki wraz z sokiem, posypać wegetą. Na koniec ułożyć ćwiartki kurczaka (uprzednio przyprawionego) i polać 2-3 łyżkami oleju.
Piec w temp. 180-200 st.C ok. 1,5 godz.
Smacznego !