Jesień to czas wyzwań dla naszego układu odpornościowego. Jednak jeśli tylko mamy pod ręką blender gastronomiczny, możemy przygotować koktajle pełne witamin, które pomogą nam przetrwać ten okres nie tylko zdrowo, ale też smacznie.

Data dodania: 2017-11-07

Wyświetleń: 949

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

PRZEPIS KULINARNY

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

5 sposobów na koktajl z dyni

Przygotowując jesienne koktajle dobrze jest sięgnąć po dynię, która nie dość, że sezonowa, to jeszcze jest świetną bazą niezależnie od tego, czy oczekiwany efekt ma być słodki, czy słony.

 

  1. Rozgrzewająco: dynia z bananem

 

Do przygotowania koktajlu wystarczy tylko przygotować kilka składników:

  • 1/5 dyni pokrojonej w kostkę
  • jeden obrany banan
  • szklanka mleka
  • łyżka miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu

 

Sporządzenie słodko-rozgrzewającego koktajlu trwa dosłownie chwilę, bo najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie dyni. Po tym całość ogranicza się do umieszczenia wszystkich składników w blenderze gastronomicznym i włączenia przycisku.

 

Warto pamiętać, że banan i mleko zrobią swoje, więc koktajl, nawet bez dodatku miodu będzie słodki, więc jeśli cukru pod każdą postacią boimy się jak ognia, możemy bez obaw usunąć go z przepisu. Cynamon ma właściwości rozgrzewające, ale jeśli chcemy je trochę podkręcić, możemy dodać trochę imbiru.

 

  1. Na słodko: dynia z ananasem

 

Składniki:

  • 1/5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1/4 ananasa świeżego lub 1/3 puszki
  • 1 gruszka
  • szklanka wody

 

Koktajl można potraktować cukrem, jeśli ktoś lubi, ale odradzam takie zabiegi, jeśli nie mamy pod ręką świeżego ananasa – ten z puszki jest wystarczająco słodki. Jeśli nie chcemy rozmywać dyniowej barwy, możemy podmienić gruszkę na pomarańczę lub mango. Wtedy koktajl będzie zachwycał swoim kolorem.

 

  1. Na trawienie: dynia z nasionami

 

Składniki:

  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • łyżka pestek z dyni
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • woda

 

To dobry koktajl dla wszystkich, którzy chcą poczuć się lekko. Blender gastronomiczny powinien sobie poradzić z łupinkami, ale jeśli nie ma się co do tego pewności, można je wcześniej zmielić w młynku do kawy. Wbrew pozorom, trochę kalorii się w nim znajdzie, bo pestki mają w sobie trochę tłuszczu. Dobrze więc pić go zamiast mniejszego posiłku, a nie oprócz, żeby skorzystać z jego możliwości.

 

  1. Wytrawnie: dynia z pomidorami

 

Składniki:

 

  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • marchew
  • szklanka soku pomidorowego
  • szczypta soli

 

To propozycja dla tych, którzy dyni na słodko nawet nie rozważają. Smak można zmieniać dodając seler naciowy lub natkę pietruszki. Oprócz soli, do smaku można dodać też trochę pieprzu, a nawet czosnku.

 

  1. Kalorycznie: dynia z bitą śmietaną

 

Jesień to pora, kiedy szczególnie ma się ochotę na mniejsze i większe kulinarne grzechy. Więc warto na koniec wspomnieć o przepisie, który co prawda spowoduje wyrzuty sumienia, ale będą one raczej niewielkie.

 

Składniki:

 

  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • mango
  • 30g obranych orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany 30%
  • kostka czekolady

 

Dynię, mango i większość orzechów wrzucamy do blendera gastronomicznego, ale nie dolewamy niczego, co mogłoby rozcieńczyć nasz deser. Zawartość blendera przekładamy do małych miseczek lub pucharków. Na wierzch nakładamy ubitą, słodką śmietanę. Resztę orzechów siekamy. Nimi i startą czekoladą posypujemy koktajl.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena