Przygotowując jesienne koktajle dobrze jest sięgnąć po dynię, która nie dość, że sezonowa, to jeszcze jest świetną bazą niezależnie od tego, czy oczekiwany efekt ma być słodki, czy słony.
-
Rozgrzewająco: dynia z bananem
Do przygotowania koktajlu wystarczy tylko przygotować kilka składników:
- 1/5 dyni pokrojonej w kostkę
- jeden obrany banan
- szklanka mleka
- łyżka miodu
- płaska łyżeczka cynamonu
Sporządzenie słodko-rozgrzewającego koktajlu trwa dosłownie chwilę, bo najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie dyni. Po tym całość ogranicza się do umieszczenia wszystkich składników w blenderze gastronomicznym i włączenia przycisku.
Warto pamiętać, że banan i mleko zrobią swoje, więc koktajl, nawet bez dodatku miodu będzie słodki, więc jeśli cukru pod każdą postacią boimy się jak ognia, możemy bez obaw usunąć go z przepisu. Cynamon ma właściwości rozgrzewające, ale jeśli chcemy je trochę podkręcić, możemy dodać trochę imbiru.
-
Na słodko: dynia z ananasem
Składniki:
- 1/5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 1/4 ananasa świeżego lub 1/3 puszki
- 1 gruszka
- szklanka wody
Koktajl można potraktować cukrem, jeśli ktoś lubi, ale odradzam takie zabiegi, jeśli nie mamy pod ręką świeżego ananasa – ten z puszki jest wystarczająco słodki. Jeśli nie chcemy rozmywać dyniowej barwy, możemy podmienić gruszkę na pomarańczę lub mango. Wtedy koktajl będzie zachwycał swoim kolorem.
-
Na trawienie: dynia z nasionami
Składniki:
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- łyżka pestek z dyni
- łyżka pestek słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- woda
To dobry koktajl dla wszystkich, którzy chcą poczuć się lekko. Blender gastronomiczny powinien sobie poradzić z łupinkami, ale jeśli nie ma się co do tego pewności, można je wcześniej zmielić w młynku do kawy. Wbrew pozorom, trochę kalorii się w nim znajdzie, bo pestki mają w sobie trochę tłuszczu. Dobrze więc pić go zamiast mniejszego posiłku, a nie oprócz, żeby skorzystać z jego możliwości.
-
Wytrawnie: dynia z pomidorami
Składniki:
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- marchew
- szklanka soku pomidorowego
- szczypta soli
To propozycja dla tych, którzy dyni na słodko nawet nie rozważają. Smak można zmieniać dodając seler naciowy lub natkę pietruszki. Oprócz soli, do smaku można dodać też trochę pieprzu, a nawet czosnku.
-
Kalorycznie: dynia z bitą śmietaną
Jesień to pora, kiedy szczególnie ma się ochotę na mniejsze i większe kulinarne grzechy. Więc warto na koniec wspomnieć o przepisie, który co prawda spowoduje wyrzuty sumienia, ale będą one raczej niewielkie.
Składniki:
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- mango
- 30g obranych orzechów włoskich
- 100 ml śmietany 30%
- kostka czekolady
Dynię, mango i większość orzechów wrzucamy do blendera gastronomicznego, ale nie dolewamy niczego, co mogłoby rozcieńczyć nasz deser. Zawartość blendera przekładamy do małych miseczek lub pucharków. Na wierzch nakładamy ubitą, słodką śmietanę. Resztę orzechów siekamy. Nimi i startą czekoladą posypujemy koktajl.