Mimo iż od 7 lat jesteśmy w Unii Europejskiej to wciąż w wielu dziedzinach jesteśmy daleko w tyle za krajami starej piętnastki. Jedną z branż gdzie mamy zapóźnienia jest rynek gastronomiczny.

Data dodania: 2011-04-29

Wyświetleń: 2161

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak wynika z danych w naszym kraju na liczbę 10 tysięcy mieszkańców przypada zaledwie 5 punktów z gastronomią. Z kolei w krajach rozwiniętych współczynnik ten jest zdecydowanie większy. Na każde 10 tysięcy mieszkańców średnio wypada aż 14 punktów gastronomicznych. Oczywiście obywatele Europy Zachodnie są zdecydowanie bogatsi od nas, jednakże są miejsca na mapie Polski niczym białe plamy. Ten stan rzeczy spowodował iż coraz więcej osób nosi się z zamiarem założenia własnego biznesu opierającego się na usługach gastronomicznych. Jednakże przed podjęciem tego typu decyzji trzeba dokładnie rozpisać biznes plan.

Na początku musimy zdecydować jakiego rodzaju gastronomię chcemy serwować. Wybór odpowiedniego rodzaju serwowanej kuchni determinuje wybór miejsca na naszą działalność. Jeżeli zdecydujemy się prowadzić knajpę niezbyt wysokich lotów to na dobrą sprawę każde miejsce, gdzie jest dość spory ruch pieszy będzie doskonałe. Do tego nie potrzebujemy wielkich nakładów w lokal czy wyposażenie restauracji. Z kolei chcąc prowadzić ekskluzywną restaurację to musimy się liczyć z wysokimi nakładami. Wyposażenie restauracji powinno być niezwykle ekskluzywne aby przyciągać do lokalu klientów z grubszymi portfelami. Dodatkowo podstawą jest sprawnie skrojone menu. Nie mając pojęcia o gotowaniu tego typu sprawy oddajemy w ręce szefa kuchni bądź menadżera.

Zatrudnienie personelu to również skomplikowany proces. Mając zwykłą budkę z kebabem nie potrzebujemy pracowników z wykształceniem gastronomicznym, zatem w zupełności wystarczą nam osoby chcące choćby sobie dorobić. Znacząco to ograniczy nasze koszty pracy. W przypadku restauracji kadra pracownicza winna być wykształcona kierunkowo. To automatycznie powoduje wysokie koszty pracy. Musimy zatrudnić również obsługę sali. Wbrew pozorom nie każdy nadaje się na kelnera. W tym zawodzie liczy się takt, kultura osobista oraz obycie. Dlatego też czeka nas niewątpliwie skomplikowany proces rekrutacji.

Samo wyposażenie restauracji to w zależności od gustu czy dobrego smaku zadanie dla nas lub możemy zlecić to profesjonalistom. Musimy jednak pamiętać iż dekoratorzy wnętrz są kosztowni, a dodatkowo ich wizja wnętrz będzie nas drogo kosztowała.

Zanim dobrniemy do samego końca czyli hucznego otwarcia restauracji czekają nas wizyty w urzędach. Począwszy od Sanepidu, a skończywszy na straży pożarnej.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena