Wydawać by się mogło, że branża gastronomiczna to kura znosząca złote jajka, przeciek każdy musi coś jeść. Nie do końca jednak łatwo się w niej wybić, panuje w niej bowiem jedna z największych konkurencji. Właśnie dlatego przed otworzeniem swojego lokalu warto zadbać o kilka rzeczy i wszystko zaplanować.
Lokal
Wybór lokalu jest jedną z kluczowych kwestii, która może zadecydować o tym, czy nam się uda i odniesiemy sukces. Dobry lokal to jednak duży wydatek przynajmniej na początku. Musimy więc zastanowić się, gdzie go otworzyć co często wiąże się z dużymi wydatkami i ryzykiem. Jeżeli zależy nam na dużej liczbie klientów, lokal powinniśmy otworzyć w centrum lub miejscu, w którym codziennie przewijają się setki osób. Tego typu miejsca znacząco zwiększają szanse na nasze przetrwanie na rynku, jednak wiążą się z dużymi kosztami. Jeżeli natomiast chcemy zaoszczędzić, możemy wynająć lokal z mniej uczęszczanej lokalizacji. Czynsz będzie tam zapewne dużo niższy. Będziemy mieli jednak również dużo mniej klientów. Opłaca się to jednak w momencie, kiedy chcemy również sprzedawać jedzenie wraz z dostawą.
Wyposażenie gastronomii
Jeżeli mamy już odpowiedni lokal powinniśmy zadbać o jego wyposażenia. Stoły, krzesła, sprzęty kuchenne i inne wyposażenie gastronomi to wszystko, o co musimy zadbać. Żeby nasz lokal dobrze funkcjonował, musimy zapewnić naszym kucharzom i innym pracownikom wyposażenie gastronomi, na którym będą mogli pracować. Nie możemy również zapomnieć o naszych klientach, stoły, krzesła, obrusy, talerze sztućce to tylko niektóre z rzeczy, jakie musimy kupić.
Marketing
Załóżmy, że mamy już wszystko, żeby rozpocząć nasz biznes co wtedy? Musimy zadbać o odpowiedni marketing, bez niego nikt o nas nie usłyszy. Jest to bardzo ważne szczególnie na początku, dopóki nasz lokal nie wyrobi sobie renomy, a klienci nie będą do niego przychodzić głównie z polecenia. Musimy zadbać o tablice i szyldy, które wystawimy lub powiesimy przed lokalem, ulotki, które co jakiś czas będziemy rozdawać oraz o reklamę w internecie. Ta ostatnia jest stosunkowo tania, a w dzisiejszych czasach kiedy każdy korzysta z tego medium, jest również najskuteczniejsza.
Wybór wyposażenia gastronomicznego nie jest łatwym zadaniem. Dokonując zakupu należy wziąć pod uwagę wiele czynników, a podstawowym z nich jest charakter lokalu. Istnieje jednak szereg profesjonalnych i uniwersalnych sprzętów, które muszą znajdować się w miejscu, gdzie serwowane będa posiłki. Sprawdziliśmy, jakie kryteria należy wziąć pod uwagę przy wyborze wyposażenia gastronomii, jakie urządzenia gastronomiczne będą niezbędne w każdym lokalu oraz gdzie warto kupować urządzenia do gastronomii.