Umieć gotować, chciałby każdy z nas i to bez względu na płeć, wiek czy też zawód, jaki na co dzień wykonujemy. Każdy z nas, choć niektórzy nie chcą się do tego przyznać, lubi zjeść i to dobrze zjeść. Wiadomo, że tyle, ile ludzi jest na świecie, tyle różnych upodobań i wymagań. Dla jednych ryba po grecku jest tą najsmaczniejszą i najpyszniejszą potrawą, a dla innych np., fasolka po bretońsku. Tym zaś, co łączy wszystkich nas, jest z pewnością tęsknota - z dnia na dzień coraz silniejsza, za ciepłymi i smacznymi obiadkami naszej mamy.
Nie da się ukryć, że kiedy wracamy myślami do czasów naszego dzieciństwa, tym co jako pierwsze przychodzi nam głowy, jest smak i zapach obiadów, które z takim uczuciem przygotowywała dla nas mama. Wtedy, jak to dzieci w zwyczaju mają, nie docenialiśmy tego i często grymasiliśmy mówiąc - tego nie chcemy czy też, tego nie lubimy. Żałujemy, że nie korzystaliśmy w pełni z tego, co podstawiano nam pod nos. Nade wszystko zaś, żałujemy, że nie przyglądaliśmy się naszym mamom, kiedy przygotowywały posiłek, bo tak, może umielibyśmy dziś przyrządzić sobie coś, co choć w połowie cofnie czas. Coś, co przypomni nam smak i zapach dzieciństwa.
Dziś, skazani najczęściej na fast foody, zapominamy już, jak smaczne, a przede wszystkim - zdrowe, może być nasze jedzenie. Warto zatem, zatrzymać się choć na chwilę, sięgnąć po zeszyt z przepisami naszej mamy i spróbować samemu ugotować to, co z pewnością da nam wiele przyjemności i dobrego smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie załamywać się po pierwszym czy też kolejnym nieudanym razie. Sztuka gotowania jest trudna, to fakt, ale jak to się mówi - praktyka czyni mistrza.