Początki kultury winiarskiej sięgają czasów narodzin państwa gruzińskiego. Każdy łyk gruzińskiego wina jest jak cudowna wycieczka w przeszłość, do kraju lezącego pomiędzy Wschodem i Zachodem, do legendarnej ojczyzny wojowników i poetów, strzeżonej przez niebotyczne szczyty Kaukazu.
Wieki doświadczeń gruzińskich winiarzy pozwoliły wyhodować jedyne w swoim rodzaju szczepy winorośli. Do dziś zachowało się prawie 500 odmian, spośród których 38 wykorzystywane są do produkcji wina.
Wspominając o gruzińskim winie nie można nie wspomnieć o powstałej w 1915 roku „Telawskiej Piwnicy Win” znajdującej się we wschodniej część Gruzji, w dolinie rzeki Alazani, na wysokości 200-500 m nad poziomem morza. Posiada winnice w trzech najważniejszych regionach doliny: Tsisandali (wina białe), Mukuzani i Kindzmarauli (wina czerwone). Uwzględniając położenie, rodzaje gleb oraz panujące warunki klimatyczne winnice obsadzono szczepami gruzińskimi (Saperavi, Mujuretuli, Usakhelauri, Rkatsiteli, Mtsvane, Qisi) oraz odmianami międzynarodowymi dostępnymi również w krajach europejskich takimi jak Cabernet, Sauvingnon, Malbec, Merlot i Chardonnay.
Panujący klimat w regionie upraw wyróżniający się ciepłymi dniami oraz chłodnymi nocami powodują, że winogrona dojrzewają powoli, ale równomiernie, osiągając właściwą kwasowość, dojrzałość barw, wysoką zawartością cukru oraz złożony, przyjemny bukiet.
Gruzińska kultura jest nierozerwalnie związana z połączonymi ze sobą elementami, takimi jak gościnność i wytwarzanie wina. Sekrety przygotowania uczt dla gości i wytwarzania wina są elementami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Osoby zwiedzające Gruzje często bywają zaskoczone bogactwem smaków i aromatów jakie można odkryć w degustowanych winach, nieznanych do tej pory. Według Gruzinów wino i posiłek to jedność, jedno i drugie powinno się wzajemnie uzupełniać a nie przeciwstawiać. Stara zasada znana w Polsce: „Czerwone wino do ciemnych mięs, białe do drobiu i ryb” straciła trochę na znaczeniu, obecnie bardziej żywą jest: „Proste wina do złożonych potraw, złożone wina do prostych potraw”. W dopasowaniu wina do potraw najistotniejsze są harmonia i synergia a na tym Gruzini znają się najlepiej. Odpowiednie dopasowanie uwydatni ukryte smaki i podkreśli walory zarówno wina jak i jedzenia.
W Polsce gruzińskie wina dystrybuuje m.in. firma Marani, dzięki temu na nasze stoły może zawitać gruzińska dojrzałość barw, tradycja otulona w wiatr prosto z Kaukazu.
Satrapezo Saperevi
Czerwone gruzińskie wytrawne wino łączące wyjątkową jakość winogron, miejsca swego pochodzenia z tradycją.. Barwa wyróżnia się głębokim niemal granatowym kolorze z subtelnymi odcieniami. Wyczuwalny delikatny aromat leśnych owoców, wanilii, i dębu. Aromat i smak Satrapezo Saperevi pobudza wszystkie zmysły wprowadzając serdeczną atmosferę.
Wino wyprodukowane w winiarni Telavi Wine Celler pod nazwą „Satrapezo Saperavi”.
Najlepiej podawać w temperaturze: 18 0C
Otręby to bogate źródło błonnika, które odgrywają istotną rolę w zdrowej diecie, wspomagając trawienie i kontrolę wagi. Różne rodzaje otrębów różnią się zawartością błonnika oraz jego właściwościami, co pozwala na dostosowanie ich do indywidualnych potrzeb zdrowotnych.