0
głosów
- +

Przygotowanie i przechowywanie kurczaka

Autor:

Aktualizacja: 27.03.2020


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 141 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Przygotowanie i przechowywanie kurczaka

Kurczak to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ptaków, które lądują na naszych talerzach. W naszym artykule znajdziecie porady i podstawowe zasady dotyczące tego, jak go przyrządzać, przechowywać i mrozić, aby cieszyć się najwyższą jakością mięsa.


Przechowuj w zimnie

Nigdy nie zostawiaj surowego lub mrożonego kurczaka w temperaturze pokojowej. Surowy kurczak powinien być przechowywany w najzimniejszej części lodówki i wykorzystany w ciągu 2 dni. Jeśli po upływnie 2 dni nie zostanie wykorzystany, należy go zamrozić. Można go mrozić w opakowaniu, w którym został zakupiony. Jeśli jednak planujemy przechowywać go dłużej niż dwa miesiące, należy usunąć opakowanie sklepowe, zawinąć kurczaka w folię aluminiową i włożyć do specjalnego woreczka do mrożenia. Zamrożony kurczak może być przechowywany w zamrażarce nawet do roku.

Kurczaka należy rozmrażać bardzo powoli. Rozmrażanie całego kurczaka w lodówce może zająć od 24 godzin do 2 dni. Mniejsze porcje mogą być gotowe już po 2 do 9 godzinach. Szybciej rozmrożą się kawałki mięsa bez kości.

Inną bezpieczną metodą na rozmrożenie kurczaka jest włożenie go do zimnej wody. Można również rozmrozić go w mikrofalówce na funkcji „rozmrażanie”.

 

Zadbaj o czystość

Przed przyrządzeniem kurczaka należy go porządnie opłukać pod zimna wodą, na zewnątrz i wewnątrz, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków, koniecznie trzeba dobrze umyć gorącą wodą z płynem do mycia wszystkie powierzchnie na których był przygotowywany surowy drób, a także noże i oczywiście ręce!

 

Porządnie go upiecz

Jedynym pewnym sposobem na sprawdzenie, czy kurczak jest już gotowy jest użycie termometru do mięsa. Określenie, czy wyciekające soki są przejrzyste, nie zawsze jest łatwe.

Aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę całego kurczaka, należy wetknąć termometr w udko tak, aby nie dotykał kości. Temperatura powinna osiągnąć 74 stopnie C. Należy pamiętać, że mięso w dalszym ciągu będzie się piekło, po tym jak zostanie usunięte ze źródła ciepła. Dlatego można wyjąć kurczaka z piekarnika, nawet jeśli temperatura mięsa jest o kilka stopni niższa. Należy jednak pozostawić termometr na miejscu, odczekać i upewnić się, że osiągnie ona pożądaną wysokość.

 

Marynaty i solanki

Marynować czy moczyć w zalewie? Niezależnie jaki mamy przepis, zawsze najlepiej wstawić kurczaka w marynacie czy solance do lodówki, nawet jeśli jedynie na 30 minut.

Pamiętaj, aby nie używać tej samej marynaty do smarowania już upieczonego kurczaka. Można odłożyć porcję przygotowanej marynaty i użyć ją później do posmarowania gotowego kurczaka. Ewentualnie można marynatę, w której moczył się kurczak, gotować przez 2-3 minuty, aby pozbyć się bakterii.

 

I co dalej?

Ugotowany lub upieczony kurczak nie może pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 2 godziny. Prawidłowo przygotowany i przechowywany kurczak zachowa w lodówce świeżość do 2 dni.

Maksymilian Tkaczyk - Moje hobby to meble, gotowanie oraz blogowanie :) - jestem autorem wielu arytkułów na cityon.pl

Lista Tagów: kurczak, gotowanie

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij