Grzyby, które możemy samodzielnie zebrać w lesie fantastycznie pachną i dobrze smakują. Jednak wiedzeni przeświadczeniem, że są zupełnie bezwartościowe, a do tego ciężko strawne, unikamy ich w swojej diecie - ale czy słusznie pozbawiamy się tego fantastycznego dodatku do dań?

Data dodania: 2017-03-28

Wyświetleń: 980

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czy grzyby są faktycznie bezwartościowe?

Co dają nam grzyby?

Grzyby, które możemy spotkać w polskich lasach, możemy oczywiście kupić u przydrożnych sprzedawców lub nawet w sklepach. Jednak wszyscy, którzy zbierają grzyby, potwierdzają zgodnie - najwięcej przyjemności sprawia samo chodzenie po lesie i wypatrywanie grzybów - to pozwala dotlenić się, wzmocnić kondycję, a przy tym wyciszyć się i poświęcić czas na przemyślenia podczas wypatrywania najlepszych jadalnych okazów. Mamy zatem pierwszą i najważniejszą zaletę grzybów - ich zbieranie jest dużo przyjemniejsze niż zjedzenie kupionych!

Oprócz tego grzyby są nieocenionym dodatkiem do różnych dań, sosów i mięs. Doskonale wpasowują się aromatem w dania mięsne, pieczenie oraz sosy, fantastycznie komponują się również z niezbyt intensywnym aromatem dań mącznych, wzmacniając ich smak i zapach. Grzyby faktycznie są bardzo ciężkostrawne, gdyż zawierają dużo nie trawionej przez ludzki żołądek chityny. Dlatego nie powinniśmy ich spożywać jako główny posiłek, lecz jako dodatek do dań głównych w niewielkich ilościach i nie codziennie. Mają też pewne wartości odżywcze, dlatego podgrzybki marynowane w occie warto mieć zawsze na podorędziu w swojej spiżarni!

Bogactwo aromatu i składników odżywczych

Okazuje się, że grzybki w różnej postaci mogą nam bardzo dużo z siebie dać, na przykład pysznego smaku i intensywnego leśnego aromatu - nawet gdy zamarynujemy je w occie. Miękkie, kwaśne marynowane w occie z odrobiną przypraw podgrzybki wspaniale podkreślą aromat jajecznicy czy kanapek.

Grzyby zawierają sporą ilość białek oraz węglowodanów. Są również pełne witamin: A, D, PP, B1 i B2. Warto je zatem spożywać jako dodatek do niektórych potraw, by podkreślić ich smak i aromat. Istnienie witamin i składników odżywczych w grzybach jest pewnego rodzaju usprawiedliwieniem dla ich spożywania. Niemniej jednak grzyby leśne w przeważającej ilości zawierają chitynę - cukier złożony, którego nasz żołądek nie jest w stanie trawić. To sprawia, że należy pilnować się, by podczas zimowej uczty z podgrzybkami w roli głównej nie spożyć ich całego słoika!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena