Wielu osobom dieta kojarzy się z niedojadaniem lub nawet głodówką. Jest to jeden z bardzo popularnych mitów, który odstrasza niektórych ludzi od przejścia na dietę. Czym więc jest dieta? Jest to odpowiednie i przemyślane ułożenie naszego jadłospisu na cały dzień.
Zaczynając dietę, musimy odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie: jaki cel chcemy osiągnąć? Dla jednych będzie to zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, dla innych wręcz przeciwnie nabranie na masie. Od odpowiedzi na to pytanie zależy właściwie wszystko.
Podstawy diety są dość proste. Najpierw musimy obliczyć nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Możemy to zrobić przy pomocy dostępnych w internecie kalkulatorów lub odwiedzając poradnię dietetyczną. Gdy już znamy nasze średnie dzienne zapotrzebowanie na energie, możemy przejść do układania diety. Jeżeli naszym celem jest schudnąć, od naszego dziennego zapotrzebowania powinniśmy początkowo odjąć ok. 300 kcal, jeżeli natomiast przytyć powinniśmy 300 kcal dołożyć. Jeżeli więc nasze dzienne zapotrzebowanie na energie to 2000 kcal, to jeżeli chcemy schudnąć, powinniśmy ułożyć dietę, która zawiera 1700 kcal, a jeżeli chcemy przybrać na masie ułożona przez nas dieta, powinna obejmować posiłki na 2300 kcal.
Jednak samo zmniejszenie lub zwiększenie liczby kalorii, może nie przynieść zamierzonych efektów. Ważne jest, żeby nasza dieta była dobrze zblinsowana. W dużym uproszczeniu musi ona zakładać się z odpowiednich proporcji makroskładników, czyli białka, węglowodanów i tłuszczy. Przyjmuje się, że jeden gram białka lub węglowodanów to ok. 4 kcal, natomiast jeden gram tłuszczów to ok. 9 kcal.
Żeby schudnąć na naszej diecie, powinniśmy wyeliminować jak najwięcej węglowodanów, a podstawą naszej diety powinno być białko uzupełnione przez zdrowe tłuszcze. W przypadku diety na masę proporcje składników powinny być inne. Zacznijmy od białka, łączna dzienna jego ilość powinna oscylować w granicach 2 g na kilogram masy ciała. Ilość tłuszczów natomiast powinna wynosić około 1 g na kilogram masy ciała. Resztę dziennego zapotrzebowania powinny natomiast zajmować węglowodany.