Zdrowo
Spośród znanych nam metod gotowania gotowanie na parze jest najbardziej zdrowe. Trzeba nam wiedzieć, że tradycyjne metody obróbki pożywienia, jak gotowanie, smażenie czy pieczenie potrafi doprowadzić do znacznego ubytku składników odżywczych. Przykładowo gotowanie ziemniaków w łupinach może powodować straty aż 20% substancji odżywczych, a obranych nawet 50%. Podobnie dzieje się z innymi substancjami – szczególnie wrażliwa na obróbkę cieplną jest witamina C. Gotowanie nie wyeliminuje tego niekorzystnego procesu, ale pozwoli zminimalizować ubytek z przyrządzanych potraw cennych składników.
Lekkostrawnie
Kolejną niepodważalną zaletą gotowania na parze jest niska kaloryczność i lekkostrawność posiłków. Docenią ten fakt z pewnością osoby, które borykają się problemem otyłości, ale również wszyscy cierpiący na przeróżne choroby układu pokarmowego czy mający kłopoty z trawieniem. Dzięki gotowaniu na parze sprawimy, że nasze posiłki będą zdrowsze.
Smacznie
Gotowanie na parze wydobywa i wzmacnia wewnętrzny smak potraw. W przypadku tej metody nie potrzebujemy żadnych dodatków, jak w przypadku smażenia, co również wpłynie pozytywnie na właściwości naszych dań. Mocniejszy i bardziej wyrazisty smak potraw zmniejsza konieczność stosowania dużej ilości przypraw, co również ma niebagatelne znaczenie.
Prosto i szybko
Korzystne są też inne właściwości gotowania na parze. Przede wszystkim proces przyrządzania posiłku staje się prostszy oraz przebiega znacznie szybciej. Dla zapominalskich, zalatanych, mających częste problemy z przypalaniem swoich dań na pewno miłą informacją będzie fakt, że w przypadku gotowania na parze przypalenie potrawy jest praktycznie niemożliwe.
Łyżka dziegciu
Gotowanie na parze ma też swoją specyfikę, która nie każdemu może odpowiadać. Dania przyrządzone w ten sposób mogą niektórym wydawać się zbyt lekkie, mało treściwe. Szczególnie mogą tak odczuć fani kuchni tłustej, jakkolwiek właśnie ci, z powodów zdrowotnych najbardziej zaleca się tego rodzaju rozwiązaniu. Drugą sprawą jest wysoka temperatura, jaką poddawane są przygotowywane produkty – może to prowadzić do strat niektórych podatnych na temperaturę składników