Jednym z naczelnych elementów wyposażenia kuchni jest zlewozmywak, który także powinien być ładny i praktyczny. Niezniszczalny nie będzie, ale chcemy, by był możliwie najbardziej trwały i odporny na uszkodzenia. Od czego zacząć przy wyborze?

Data dodania: 2015-03-11

Wyświetleń: 824

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wybieramy zlewozmywak

Wielkość ma znaczenie

Zadaj sobie pytanie: czego potrzebuję - niewielkiego zbiorniczka, który posłuży do opłukania sałaty, czy może wielkiego akwenu niezbędnego do wyszorowania trzydziestoosobowego serwisu obiadowego po każdym z moich licznych przyjęć? Jeśli kupujemy zlewozmywak dla mniej licznej rodziny, albo jeśli posiadamy zmywarkę, jeśli nasza kuchnia nie grzeszy przestrzenią - powinniśmy wybrać pierwsze z rozwiązań. Na rynku znajduje się ogromny wybór zlewozmywaków jednokomorowych, czy półtorakomorowych, które wystarczą do zaspokojenia potrzeb w przypadkach opisanych powyżej. Co jednak, jeśli nie posiadamy zmywarki lub wiemy, że w naszej kuchni zlewozmywak jest wykorzystywany o wiele częściej niż tylko przy wspomnianym już płukaniu sałaty? W tym wypadku również nie powinniśmy mieć większego problemu przy wyborze odpowiedniego modelu - producenci oferują mnóstwo zlewozmywaków dwu-, a nawet dwuipółkomorowych.

 

Granit czy stal?

Kiedy wybierzemy już wielkość, musimy się zdecydować, z czego ma być wykonany nasz zlewozmywak. Tutaj również rynek jest szeroki, gdyż do wyboru mamy zlewozmywaki: granitowe, ze stali szlachetnej, ceramiczne, ze stali emaliowanej, z tworzyw sztucznych. Który zatem? Modele granitowe są z całą pewnością najtrwalsze, gdyż wykonane z materiału podobnego w swojej strukturze do kamienia (kwarc, krzem, granit). Są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie przebarwiają się. Dodatkowym atutem jest ich wygląd, który - chociażby przez wielość dostępnych kolorów - zadowala nawet najbardziej wymagających klientów. Minusem może być cena, która w stosunku do innych typów zlewozmywaków nie jest najniższa. W cenowej opozycji do tych granitowych stoją zlewozmywaki wykonane ze stali szlachetnej (100-150 zł). Te zlewy są odporne na uderzenia czy wysokie temperatury (do 550 st.). Wadą są zacieki i plamy, ale i tutaj producenci nie pozostawiają nas z problemem oferując szeroką gamę modeli półmatowych, fakturowanych (tkanina, często len). Modele ceramiczne to produkty odporne na wysokie temperatury, a także na uszkodzenia mechaniczne, jednak występują w niewielkiej ilości barw - białe, brązowe i czarne. Zlewozmywaki ze stali emaliowanej - tak popularne przed laty, dziś również są wybierane ze względu na swoją niską cenę oraz łatwość utrzymania w czystości. Wadą tego typu modeli jest podatność na zadrapania, odpryski czy matowienie. Zlewozmywaki z tworzyw sztucznych, często wykonane z poliwęglanu są odporne na uderzenia i temperaturę do 150 st. Takie zlewy są gładkie i łatwo je utrzymać w czystości.

 

Gdzie, co i jak?

Ustaliliśmy, jak wielki ma być nasz zlewozmywak, wiemy, z jakiego tworzywa będzie dla nas najlepszy, wybraliśmy kolor, pozostała więc decyzja, w jaki sposób zamontujemy zlew. Możemy go wpuścić lub podwiesić pod blat albo nałożyć na szafkę. W niewielkich kuchniach najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest nałożenie zlewozmywaka na szafkę - sposób łatwy w montażu, potrzebujemy bowiem jedynie szafki bez blatu. Bardzo powszechne są również te nakładane od góry w wycięty wcześniej blat. Zlewozmywaki podwieszane montujemy z kolei od dołu. Na sam koniec możemy wybrać szereg dodatków takich, jak: nakładki na komorę, które mogą służyć jako deska do krojenia czy też podstawka pod garnek, ociekacze i koszyki albo dozowniki do płynów i pojemniki na sztućce.

Licencja: Creative Commons