Wiadomo, niedzielny obiad powinien być i uroczystszy, i bardziej wykwintny. Sporządzamy zatem potrawy niezwykłe lub te, które rzadko goszczą na naszych stołach.

Data dodania: 2011-05-30

Wyświetleń: 2629

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Taki obiad pozwala również na nowo spojrzeć na surowce pozornie świetnie poznane i rozpracowane w kuchni. Przyjrzyjmy się poniższym przepisom: niby nie ma tu żadnych rewelacji, ale gdy skosztujemy... kto wie?

Wołowina z marchewką

Składniki:

Około 50 dag wołowiny na zrazy, 4 cebule, 1 kg marchwi, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, ewent. curry

Wykonanie:

Mięso umyć. Pokroić na zrazy, zbić, oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w mące. Każdy kawałek podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym podlać wodą i dusić pod przykryciem. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - cebulę w plasterki, a marchew w podłużne paski. Następnie wysypać na mięso, doprawić curry i dusić jeszcze ok. 30 minut. Podawać na półmisku zrazy i obok ułożoną marchewkę.

Zupa neapolitańska                       

Składniki:

Około 30 dag pręgi wołowej, duża porcja włoszczyzny, 4 łyżki startego sera żółtego (np. parmezanu), szklanka kwaśnej śmietany, łyżka masła, łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, cienki makaron lub grzanki, natka pietruszki

Wykonanie:

Pręgę opłukać, włoszczyznę obrać i umyć, ugotować rosół. Rozgrzać masło, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, trzymać chwilę na ogniu, uważając, by się nie zrumieniło. Dodać 3 łyżki sera i śmietanę, dobrze wymieszać i zagotować. Wlewać po trochu gorący rosół (ok. 1 litr), cały czas mieszając. Podawać na głębokich talerzach lub w filiżankach, z grzankami lub osobno ugotowanym makaronem, posypane resztą sera i natką pietruszki. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena