Podczas gotowania w wodzie tracimy wiele składników mineralnych, bowiem pozostają w niej. Naukowcy już od dawna powtarzają, że gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów gotowania zalecany dla wszystkich. Umożliwia zachowanie maksymalnego poziomu składników mineralnych i witamin oraz smaku wewnątrz produktu. Podczas gotowania w wodzie tracimy nawet do 40 procent wartości odżywczych. Przykładowo we wrzątku rozpuszcza się większość drogocennych witamin – długotrwała obróbka w wodzie niszczy nawet trzykrotnie moc witaminy C. Woda przyjmuje także część tłuszczy a z nimi uciekają witamina A i E. Ten proces zachodzi zwłaszcza w osolonej wodzie, która jest elektrolitem – przewodzi substancje i wyciąga z produktów wszystko. Gotując na parze nie jest zalecane dodawanie tłuszczu, ani soli, bowiem składniki odżywcze mogą uciec wraz z parą wodną.
Temperatura gotowania na parze osiąga nawet 120 stopni Celsjusza, przez co jest bardziej efektywne niż gotowanie w wodzie - temperatura gotowania w wodzie wynosi maksymalnie 100 stopni Celsjusza. Z tego względu gotowanie na parze jest także szybsze. Warzywa ugotowane w ten sposób zachowują swój oryginalny wygląd i mają bardziej wyrazisty smak . Ten kulinarny trick ułatwia nam gotowanie nawet, jeśli nie zależy nam na zdrowotnych zaletach takiej techniki przygotowania dań.
W ten sposób można przyrządzić wszystkie rodzaje warzyw zwłaszcza brokuły, kalafiory i cukinie. Nadaje się także świetnie to przygotowywanie ryb (łososia, dorsza oraz innych gatunków), jak również chudych mięs (kurczaka, indyka, cielęcinę). Przed gotowaniem należy pokroić je na mniejsze kawałki. Gotowanie na parze sprawia, że produkty są o wiele lżejsze do strawienia i mniej tłuste od smażonych oraz pieczonych. Dzięki zastosowaniu pary wodnej gotowane ziemniaki, kasze i ryże mają pełniejszy smak .
Jak gotować na parze?
Przede wszystkim staraj się układać produkty, tak by nie miały styczności z wodą. Garnek powinien mieć duży rozmiar, po to by było w nim dość miejsca do cyrkulacji pary wodnej. Pokrywka garnka nie powinna jej przepuszczać – musi być dopasowana. Produkty układaj dopiero wtedy, gdy woda zaczyna wrzeć - od tego momentu liczmy także czas gotowania. Woda nie powinna się gotować gwałtownie, aby nie dostawała się do koszyczka z produktami – dlatego najlepiej zmniejszyć ogień pod zbiornikiem. Powinno też być jej tyle, by nie mogła się wygotować. Jeśli trzeba dolać wody – użyj wrzątku, po to by przypadkiem nie obniżyć temperatury.
Produkty solimy dopiero po ugotowaniu. Można dodawać zioła i przyprawy by podkręcić smak potraw. Wodę można też wymieszać pół na pół z winem ,po to by przygotować mięso lub ryby – zyskają na smaku.