Bez wątpienia pierwsze skojarzenie, jakie nam się nasuwa to Halloween, kiedy to z dyni przygotowujemy lampiony lub upiorne maski. Jednak możliwości dyni są dużo większe.
Z uwagi na fakt, iż dynia ma bardzo dużo wartości odżywczych, a przy tym jest lekkostrawna, stanowi ona doskonały składnik diety i może być wykorzystywana w kuchni zarówno do przygotowania dań głównych, jak również dodatków i deserów.
Dania główne
Świetnym pomysłem na ciepły obiad jest zupa z dyni, którą przygotowuje się z miąższu w postaci kremu. Aby uzyskać ciekawy smak i aromat, zupę można przyprawić gałką muszkatołową, imbirem. Można ją podawać z grzankami lub uprażonymi nasionami dyni.
Dynia świetnie doskonale sprawdza się również jako składnik innych dań, jak na przykład aromatyczne placki dyniowo-ziemniaczane, które można podawać z dowolnym sosem.
Miąższ dyniowy można również wykorzystać do przygotowania risotto lub kluseczek, które świetnie pasują do roladek.
Dodawanie dyni do dań to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnych potraw i zarazem sposób na dostarczenie naszemu organizmowi porcji witamin i minerałów.
Sałatki i desery
Dodatki do dań głównych to nie koniec możliwości, jakimi może pochwalić się dynia. Można ją bowiem z powodzeniem wykorzystywać do różnego sałatek, dzięki czemu nabiorą one delikatnego smaku.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się przepisy na ciasto z dyni. Przygotowuje się je w prosty sposób z dodatkiem cynamonu, imbiru, czy przyprawy do piernika. Ciasto jest świetnym deserem na jesienno-zimowe wieczory i z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Jak widać dynia posiada nie tylko walory estetyczne, ale również doskonale sprawdza się w kuchni, zarówno jako zupa dyniowa, jak i różnego rodzaju przystawki i desery.