Z pewnością nie raz zastanawialiście się, w jaki sposób możemy wykorzystać dynię - jesienną królową naszych ogrodów. 

Data dodania: 2011-12-14

Wyświetleń: 3548

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Bez wątpienia pierwsze skojarzenie, jakie nam się nasuwa to Halloween, kiedy to z dyni przygotowujemy lampiony lub upiorne maski. Jednak możliwości dyni są dużo większe.

Z uwagi na fakt, iż dynia ma bardzo dużo wartości odżywczych, a  przy tym jest lekkostrawna, stanowi ona doskonały składnik diety i może być wykorzystywana w kuchni zarówno do przygotowania dań głównych, jak również dodatków i deserów.

Dania główne


Świetnym pomysłem na ciepły obiad jest zupa z dyni, którą przygotowuje się z miąższu  w postaci kremu. Aby uzyskać ciekawy smak i aromat, zupę można przyprawić gałką muszkatołową, imbirem. Można ją podawać z grzankami lub uprażonymi nasionami dyni.

Dynia świetnie doskonale sprawdza się również jako składnik innych dań, jak na przykład aromatyczne placki dyniowo-ziemniaczane, które można podawać z dowolnym sosem.

Miąższ dyniowy można również wykorzystać do przygotowania risotto lub kluseczek, które świetnie pasują do roladek.
Dodawanie dyni do dań to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnych potraw i zarazem sposób na dostarczenie naszemu organizmowi porcji witamin i minerałów.

Sałatki i desery

Dodatki do dań głównych to nie koniec możliwości, jakimi może pochwalić się dynia. Można ją bowiem z powodzeniem wykorzystywać do różnego sałatek, dzięki czemu nabiorą one delikatnego smaku.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się przepisy na ciasto z  dyni. Przygotowuje się je w prosty sposób z dodatkiem cynamonu, imbiru, czy przyprawy do piernika. Ciasto jest świetnym deserem na jesienno-zimowe wieczory i z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jak widać dynia  posiada nie tylko walory estetyczne, ale również doskonale sprawdza się w kuchni, zarówno jako zupa dyniowa, jak i różnego rodzaju przystawki i desery.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena