W naszym kraju coraz więcej osób staje się wielbicielami sushi. Nie zawsze mamy czas i chęci wychodzić specjalnie do restauracji, żeby cieszyć się jego smakiem. Również dobrze możemy zrobić je w domu.

Data dodania: 2014-08-23

Wyświetleń: 1752

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Domowe sushi

Naczynia do sushi

Każdy, kto lubi sushi, pewnie chciałby mieć swój własny zestaw do niego. Dwa talerzyki, dwie czarki, osobiste drewniane pałeczki i miseczki na sos sojowy. Koszt takiego zestawu nie jest mały, więc nie musimy go od razu kupować. Wystarczy zwyczajny domowy talerz, dwa małe kubeczki i głębszy talerzyk pod filiżankę, do którego możemy wlać sos sojowy. Jedyną rzeczą, którą musimy nabyć, jest mata. Jej nie da się zastąpić czymś innym. Mata jest tak skonstruowana, że pozwala nam szybko i sprawnie zawinąć nori tak, by jego wnętrze nie uciekło nam spod palców.

 

Co pić do sushi?

Klasycznym i tradycyjnym napojem, który od wieków towarzyszy na stole wraz z sushi, jest zielona herbata. W domowych warunkach możesz wybrać taki smak, który Tobie najbardziej odpowiada. Nie musimy mieć specjalnych czajniczków do parzenia. Wystarczy zwyczajny domowy dzbanek. Pamiętajmy tylko, że zieloną herbatę parzy się 80-stopniową wodą. Więc po zagotowaniu musimy chwilę odczekać. A po zalaniu kilka minut jeszcze nie pić, by woda mogła wyciągnąć z liści esencje. W czym podać napój? Małe szklanki byłyby najlepszym rozwiązaniem, jednak jeśli ich nie posiadasz, to mogą być również zwykle kubki.

 

Co kupić na swoje pierwsze sushi?

Wiemy już w czym podać i jakie naczynia możemy wykorzystać. Teraz kolej na samą esencję, czyli samo sushi. Co będzie nam potrzebne do jego zrobienia? Na pewno nori i specjalny ryż. Nie musisz kupować najdroższego, który znajdziesz w sklepie. Nawet na półkach poświęconych orientalnym smakom znajdziesz droższe i tańsze produkty. Do tego warto zainwestować w wasabi (chrzan, którego korzysta się przy makach z surową rybą) i marynowany imbir (do zmiany smaku po różnych rodzajach sushi).

 

Wnętrze dla Ciebie

W powyższym paragrafie wymienione zostały podstawowe elementy sushi, które każdy musi zakupić. A teraz samo nadzieje. Szczerze powiedziawszy, to co ułożysz w środku, to Twój wybór. Z mięsa zazwyczaj stosuje się łososia, paluszki krabowe i krewetki. Łososia można stosować zarówno na surowo, jak i wędzonego. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce, to możesz zaopatrzyć się w ogórka, mango, sałatę (polecam lodową). Wiele osób w domowej wersji sushi korzysta z papryki, rzodkiewki i innych sezonowych warzyw.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena