Technologia otrzymywania olejków wykorzystywanych w aromaterapii nie jest skomplikowana, ale bardzo często pracochłonna. Pomimo dużego postępu technologicznego nie zawsze pracę rąk ludzkich da się zastąpić. W zależności od części rośliny, z której chcemy pozyskać ekstrakt, możemy wykorzystać następujące metody: destylację, wytłaczanie, ekstrakcję i absorpcję. Zanim jednak zastosuje się jakakolwiek metodę, należy najpierw przygotować odpowiedni surowiec, wyodrębnić składnik nas interesujący, oczyścić go, przetworzyć, a następnie we właściwy sposób przechowywać, aby zachować nie tylko piękny aromat, ale i wyjątkowe właściwości. Na jakość ekstraktu roślinnego wpływają różnorodne czynniki, ale najważniejszym z nich jest rodzaj instalacji urządzeń.
W jaki sposób przygotować surowiec roślinny?
Podczas zbiorów właściwych części roślin (kwiat, owoc, liście, łodygi, korę) bardzo często należy skorzystać z pracy ręcznej. Dzięki temu zmniejszamy do minimum możliwość uszkodzenia rośliny. Drugim plusem zbioru ręcznego jest możliwość sortowania w zależności od jakości surowca. Ilość olejku, który otrzymamy, związany jest z ilością rośliny, jaką zgromadzimy, a także warunkami meteorologicznymi. Niektóre duże plantacje podczas zbiorów stosują maszyny rolnicze. Jest to możliwe przy uprawie lawendy lub mięty.
Suszenie nie zawsze konieczne?
Suszenie jest kolejnym etapem przygotowującym olejki zapachowe, jednak nie zawsze może być stosowane. Surowce zielarskie suszy się w suszarniach powietrznych lub kozłach. Nasiona, owoce i zboża trzyma się w silosach lub spichrzach podłogowych. Jeżeli w czasie suszenia zmienia się jakość ekstraktów lub można utracić niektóre lotne składniki, wówczas odchodzi się od tego etapu. Tak jest w przypadku szczytów pędów roślin iglastych.
Rozdrabnianie kluczem do sukcesu?
W zależności od części rośliny, w której znajdują się olejki eteryczne, opłaca się stosować rozdrabnianie. Jeżeli ekstrakty zlokalizowane są w mięsistej części to w tym procesie można wyizolować znaczne ilości płynu. Zioła, kłącza i pędy tnie się na drobniejsze części przy pomocy krajarek gilotynowych. Owoce i twarde nasiona rozdrabnia się śrutownikami i mlewnikami i użyciem walców. Same walce mają różną powierzchnię: gładką lub rowkowaną. Szyszkojagody jałowca, inne miękkie owoce i kłącza rozgniata się z wykorzystaniem większej ilości walców.
Fermentacja też jest potrzebna?
Proces fermentacji bardzo rzadko jest stosowany. Raczej służy on do osłabienia ścian komórkowych roślin przed destylacją. Tak dzieje się przy ekstrakcji olejku z paczuli.
Wytłaczanie olejków.
Nie wszystkie olejki eteryczne można pozyskać za pomocą metody wytłaczania rozdrobnionych surowców roślinnych. Metoda ta jest jednak popularna w przypadku jadalnych olejów, takich jak rzepakowego lub oliwy z oliwek. W aromaterapii w ten sposób otrzymuje się niesamowite zapachy z owoców cytrusowych. Wytłaczanie naowocni pomaga otrzymać zapach pomarańczowy, cytrynowy, bergamotowy i grejpfrutowy. Substancje lecznicze z liści i gałązek można otrzymać za pomocą destylacji parą wodną.
W zależności od części rośliny, którą chcemy wykorzystać można zastosować różne metody wyodrębniania leczniczych olejków eterycznych. Należy wcześniej wybrać odpowiednią i opracować optymalną metodę, aby jakość naszego olejku była jak najlepsza. Nie zawsze jednak mamy bezpośrednio wpływ na ilość olejku i jego jakość. Odpowiednia temperatura, ilość opadów, sposób zbierania części roślin i przechowywania w istotny sposób modyfikują właściwości olejków zapachowych.