Chcąc stracić zbędne kilogramy, wybierzmy odpowiednią dietę, która skomponowana jest właśnie dla nas i dostosowana jest do naszych potrzeb. Niektórzy z nas znają ogólne zalecenia prawidłowej diety, choć jej nie stosują. Tym którzy mają problemy w doborze zdrowych produktów spożywczych, zapraszam na konsultacje dietetyczne.
Dobrze dobrana dieta odchudzająca nie wywołuje u nas spowolnienia tempa metabolizmu. Choć szybkość utraty wagi nie jest tak spektakularna, jak w przypadku głodówek i diet jednoskładnikowych, to zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo i powrotu do poprzedniej masy ciała. Przy zmianie sylwetki bardzo pomocne są również ćwiczenia fizyczne i wsparcie ze strony najbliższych osób. W zwiększeniu tempa metabolizmu i tłumieniu apetytu mogą być również przydatne naturalne substancje, zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej.
Owoce i warzywa.
Ananas posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Skupię się jednak głównie na jego właściwościach odchudzających. Zawarta w nim bromelaina przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie białek. Duże ilości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, zwiększając jednocześnie perystaltykę jelit. Dobroczynne właściwości posiadają jednak świeże owoce.
Arbuz należy do owoców niskokalorycznych. Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza pracę nerek i zwiększa wydalanie nadmiaru wody. Dzięki błonnikowi hamuje apetyt, a zawarty w nim mangan pobudza wytwarzanie enzymów, przyspieszających trawienie tłuszczy.
Jabłka jedzone razem ze skórą dostarczają nam pektyn, które zmniejszają łaknienie, jednocześnie wpływając na pobudzenie układu wydalniczego.
Grejpfruty podobnie jak jabłka, zawierają w swoim składzie duże ilości pektyn. Niski poziom indeksu glikemicznego sprawia, że długo czujemy się najedzeni.
Nie zapominajmy jednak, że owoce są również źródłem cukrów prostych, których zbyt duża ilość, szczególnie przy odchudzaniu nie jest wskazana. Znacznie bezpieczniejsze są warzywa, które zawierają mniej kalorii, dzięki czemu możemy jeść je praktycznie do woli.
Ogórek i awokado przyczyniają się do przyspieszenia spalania naszego tłuszczu. Dodatkowo ogórek wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu i jest niskokaloryczny. W przypadku awokado sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ jest wysokokaloryczne. Zawiera również spore ilości tłuszczy, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom ,,złego” cholesterolu.
Cykoria również jest przydatna podczas procesu odchudzania. Jej substancje nadające jej gorzki smak, pobudzają wydzielanie żółci i tym samym zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Przyprawy.
Bardzo ciekawą i jednocześnie nadal mało znaną przyprawą w Polsce jest imbir. Ma on właściwości rozgrzewające i zwiększa wytwarzanie soków trawiennych. Dzięki niemu wzrasta tempo metabolizmu. Aby przyspieszyć spalanie tłuszczu wykorzystajmy nie tylko imbir, ale również bazylię. Innymi interesującymi przyprawami zwiększającymi szybkość procesu trawienia i wydzielania soków żołądkowych są cynamon, majeranek, oregano, anyż i tymianek.
Jeżeli myślimy o zmniejszeniu uczucia łaknienia, które jest szczególnie drażniące w czasie stosowania diety odchudzającej, dodajmy chilli i curry do naszych potraw. Ograniczmy jednak spożywanie kminku, gdyż wzmaga on apetyt.
Napoje.
Czerwona i zielona herbata świetnie nadają się na ,,spalaczy” tkanki tłuszczowej. Zawarte w nich substancje wpływają korzystnie na nasz metabolizm. Dodatkowymi atutami ich picia jest możliwość obniżania poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, jak również wzmaganie koncentracji i wzmacnianie organizmu.
Suplementy diety.
Na rynku możemy znaleźć coraz więcej suplementów diety, które wspomagają proces spalania tłuszczy w naszym organizmie. Nie będę się skupiała na tym, czy tego rodzaju preparaty działają, czy też nie, lecz ogólnie wymienię zawarte w nich składniki, jako ciekawostki.
Chitosan jest pochodną chityny, czyli składnika, który wchodzi w skład pancerzy skorupiaków i owoców morza. Środek ten posiada silne właściwości absorpcyjne i przeciwdziała wchłanianiu tłuszczu do komórek naszego ciała, poprzez uniemożliwienie ich rozkładania na mniejsze cząsteczki. Środek ten nie może być jednak stosowany u osób uczulonych na skorupiaki. Choć jest on dość bezpieczny, to może powodować zaparcia i hamowanie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Interesujący wydaje się również suplement diety, występujący głównie w tabletkach, zawierający ocet jabłkowy. Podobno wzmaga spalanie tłuszczu, ułatwia trawienie i daje uczucie sytości.
Chrom należy również do tak zwanych ,,spalaczy” tłuszczu. Jego przyjmowanie w formie suplementów może powodować rozdrażnienie i bóle głowy. Co ciekawe, można związek ten przyjmować w naturalny sposób w produktach takich jak: gruboziarniste pieczywo, kasze, owoce morza i szparagi.
Pamiętajmy jednak, że prawidłowa dieta może nie wystarczyć w walce z nadwagą, czy też otyłością. Potrzebna jest również zmiana sposobu myślenia o sobie i swoich nowym żywieniu. Zapomnijmy o uprzedzeniach, o tym, co wpajały nam mamy, babcie i inni członkowie rodziny od najwcześniejszych lat życia. Będąc w przeszłości puszystym dzieckiem, nie musimy tacy pozostać na zawsze. Bądźmy otwarci na nowe smaki i sposoby przygotowywania posiłków, a także wyrozumiali dla siebie.