1
głosów
- +

Stół wiejski – dalej modny?

Autor:

Aktualizacja: 05.02.2014


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 3256 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Stół wiejski – dalej modny?

Kilka lat temu zapanowała moda na stoły wiejskie goszczące na weselach. Dzisiaj nie są aż tak popularne, lecz dalej można je spotkać na weselach. Czy warto w nie inwestować?


Jednoznacznej odpowiedzi nie sposób udzielić, jednak należy zaznaczyć jasno, że każdemu wolno organizować wesele wedle swojego pomysłu i upodobania. Jeżeli ktoś gustuje w tego rodzaju rozwiązaniach, powinien pozwolić sobie na tego rodzaju urozmaicenie menu.

Co podać?

Generalnie odpowiedź nasuwa się sama, czyli wszystko to, co kojarzy się z wiejskim wyrobem. Ważne, by wędlinki były wyrabiane wedle staropolskich receptur. Wbrew pozorom nie jest ciężko znaleźć wędzarnię, która oferuje wyroby peklowane w solance i wędzone prawdziwym dymem drzewnym. Smak i zapach tego rodzaju wędzonki jest bez porównania lepszy niż smak taniego zamiennika nasączonego chemią. Warto zainwestować kilka złotych więcej i zaserwować naszym gościom prawdziwą wędlinę.

Zaproponować możemy wszelkiego rodzaju szynki i balerony, polędwice, boczki zarówno wędzone, jak i pieczone, kiełbasy, kiełbasy podsuszane, pasztetowe, kaszanki, kabanosy oraz marynaty.

Z marynat również serwujmy to, co najlepsze w polskiej kuchni czyli grzyby marynowane, ogórki, śliwki, gruszki w occie i to, co sami lubimy. Pełnią szczęścia byłoby zaproponowanie jakichś regionalnych przysmaków i sekretnych wyrobów babci czy cioci, które zaskoczą naszych gości.

Stół wiejski na ciepło?

Oczywiście można zaserwować na stole wiejskim jakikolwiek przysmak na gorąco. Można by było nawet pokusić się o zorganizowanie stołu wiejskiego na gorąco, bez dań zimnych. W takim bufecie można zaproponować dania typowo polskie, takie jak: bigosy, pierogi, pyzy, gulasze z grzybami. Podane w ciekawej formie, na przykład w glinianych naczyniach lub nawet w podgrzewaczach, również byłyby dla gości ciekawym dodatkiem do weselnego menu. Równie dobrze wkomponowałyby się zupy takie jak żurek czy nieśmiertelne weselne flaczki. Jest masa dobrych pomysłów, którymi można urozmaicić wesele, trzeba tylko chcieć.

 

Starajmy się, żeby wyroby proponowane przez nas były ciekawe i smaczne oraz estetycznie podane. 


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij