Żur ma swój specyficzny smak doceniany przez każdego, kto lubi konkretne zupy.
Jest to zupa bardzo pożywana i smaczna, często zastępująca dwudaniowy posiłek. W różnych częściach Polski przepis na żur będzie wyglądał inaczej, jednak spośród wielu receptur każdy może znaleźć idealną dla siebie.
Zakwas powstaje na bazie mąki żytniej, skórki od razowego chleba, przegotowanej ostudzonej wody i czosnku.
Zazwyczaj fermentuje w zależności od temperatury około trzech do sześciu dni. Im cieplej, tym fermentacja następuje szybciej.
Żurek na ogół gotuje się na wieprzowinie, idealny będzie wywar z golonek. Należy zlać z niego tłuszcz, dodać warzywa: marchew, pora, selera, pietuszkę, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Polecam również warzywa suszone idealnie nadające się do tego rodzaju zup.
Do ugotowanego wywaru dodajemy zakwas i gotujemy razem przez chwilę.
Następnie wywar wzbogacamy wedle gustu grzybami suszonymi, wędzonką pokrojoną w kostkę i podsmażoną, chrzanem tartym i doprawiamy do smaku solą gruboziarnistą i pieprzem. Istnieje również opcja żurku z ziemniakami. Wszystko razem gotujemy i, jeżeli lubimy żur gęsty, zaprawiamy mąką rozrobioną z wodą. Następnie dodajemy śmietanę, najlepiej zakwaszaną do zup. Na koniec doprawiamy majerankiem. Możemy dodać podsmażoną cebulkę, ale raczej nie gotujemy cebuli w zupie tylko dodajemy przed podaniem, da nam to niebywały aromat i ciekawie wzbogaci smak.
Żurek można podać również z białą kiełbasą i jajkiem. Jest to najbardziej popularny sposób podania, jednak dzisiaj bardzo ciężko o dobrą białą kiełbasę, więc polecam skwarki z boczku lub kiełbasy wędzonej. Można podać również żurek z ziemniakami ugotowanymi na sucho lub ugotowanymi w zupie. Wywar z ziemniaków również korzystnie wpływa na smak zupy.
Na ogół każdy miał możliwość zjedzenia żurku wielokrotnie. Mam jednak nadzieję, że powyższe rady pozwolą Państwu odkryć tą pyszną zupę na nowo.