W Polsce od dawna zachwycamy się oliwą z oliwek i jej zdrowotnymi właściwościami. Natomiast mało kto zdaje sobie sprawę z właściwości, które posiada olej lniany. Znany w Polsce od wieków specyfik nie przedarł się do dzisiejszej kuchni.

Data dodania: 2014-01-28

Wyświetleń: 2474

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nie jest stałym elementem naszych dań. Poniższy artykuł ma na celu odkrycie przed Państwem na nowo części właściwości oleju, który powszechnie znamy jako olej wigilijny.

W Polskich gospodarstwach znany był od bardzo dawna. Zarówno nasiona lnu, jak i olej lniany należy do produktów niezwykle bogatych w mikroelementy trudne do przecenienia. Dawniej preparat ten podawany był kobietom, które urodziły dziecko, ponieważ pomaga przywrócić równowagę hormonalną i zapobiegał depresji poporodowej. Jego niebywałe właściwości doceniono w Stanach Zjednoczonych wpisując go na listę Super Food.

W Polsce najczęściej używa się go do doprawienia kapusty wigilijnej z grzybami, ponieważ jego specyficzny smak idealnie się z nią komponuje. Oleju lnianego nie wolno podgrzewać, gotować, ani na nim smażyć, jedynie olej podawany na zimno, świeży i właściwie przechowywany ma właściwości prozdrowotne. Należy go przechowywać w temperaturze 5 do 10 stopni Celsjusza w szczelnie zamkniętych butelkach. Trzeba go również chronić przed źródłem światła.

Jak stosować?

Należy stosować go na zimno. Podawać do kasz, surówek, dresingów i wszystkich innych potraw. Co ważne, możemy również spożywać sam olej, bez dodatków, w trakcie posiłków. Jedna łyżka stołowa wystarcza, by zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto jest źródłem kwasu linolowego omega-6, kwasów tłuszczowych nasyconych, kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. 

Jego lekko cierpki smak współgra z potrawami zimnymi. Należy się do niego przyzwyczaić, chociaż mimo wszytsko smak ten nie różni się znacznie od zwykłego oleju. Nie powinno się spożywać dziennie więcej niż sześć łyżek stołowych. Natomiast już jedna łyżka będzie pozytywna dla naszego zdrowia.

Jeżeli zaczną go Państwo używać go w kuchni, już wkrótce przekonają się, że ciężko się bez niego obyć. Powiedzenie ,,cudze chwalicie, swego nie znacie’’ straci na aktualności z olbrzymim pożytkiem dla naszego zdrowia.

Licencja: Creative Commons