0
głosów
- +

Mazurek makowy

Autor:

Aktualizacja: 08.05.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1114 razy czytane
  • 6 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

   Nie zawsze to co ładnie wygląda jest smaczne. Zakłady produkujące wypieki do super i hipermarketów nie są nastawione na to by to co  znajdzie się na sklepowej półce było smaczne, lecz po najmniejszych kosztach używając syropów pszenicznych zamiast cukru niszczą prawdziwy smak.


Składniki - ciasto
20 dag. maku;
20 dag. mąki;
20 dag. masła;
20 dag. cukru pudru;
2 jajka;
5 kropli olejku migdałowego;
Polewa - składniki
1/2 szklanki cukru;
ćwierć szklanki wody;
ćwierć cytryny;
olejek migdałowy;
Wykonanie
Mak sparzyć, zostawić na noc następnie odcerzić i zemleć;
Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę mak, pianę z białek, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać;
Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą;
Piec ok. 40 minut;

Przygotowanie polewy 

Cukier z wodą gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu wyrabiać łopatką dopóki nie zbieleje.

Wcisnąć sok z cytryny, wlać olej i wymieszać.                                                                    

Ciepłą polewę rozprowadzić na mazurku makowym.

Mazurek makowy idealnie nadaje się na święta Wielkanocne oraz Bożego Narodzenia jak również na osobiste uroczystości takie jak wesela, imieniny  oraz inne uroczystaści  rodzinne.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Serdecznie życzę udanych wypieków i oczywiście SMACZNEGO                                                                                                                     

   

http://polskiejadlo.blogspot.com


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij