ZRAZIKI WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
1,5 kg mięsa od szynki
20 dkg pieczarek
2 duże cebule
6 ogórków konserwowych
20 dkg wędzonego boczku
strąk czerwonej papryki
musztarda
sól
pieprz
olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso umyj, osusz ręcznikiem, pokrój w dosyć grube plastry, rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Paprykę i pieczarki posiekaj. Pokrój w kostkę boczek, cebulę i ogórki konserwowe. Składniki wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą, nałóż farsz, zwiń w rulon, zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju. Przełóż do rondla, podlej wodą i duś godzinę.
PIECZONY BOCZEK
SKŁADNIKI:
1,5-2 kg boczku surowego
vegeta
granulowany czosnek
majeranek
tymianek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE:
Boczek umyj, osusz, usuń resztki kostek. Natrzyj przyprawami, skrop oliwą. Wstaw na noc do lodówki. Formę natłuść, ułóż boczek. Przykryj, piecz 10 min. w temp. 200 stopni C. Pokrywkę zdejmij, boczek polej winem. Piecz godzinę. Kilka razy boczek przewracaj i podlewaj wytwarzającym się sosem.
SCHAB NADZIEWANY
SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
30 dag mielonego mięsa
10 dag żółtego sera
sól, pieprz, słodka papryka
olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Schab rozetnij na duży płat, lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i papryką. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w małą kostkę. Mielone mięso przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj. Rozsmaruj na schabie, posyp serem. Ściśle zwiń, mocno obwiąż nicią.
Olej rozgrzej na patelni, krótko obsmaż roladę ze wszystkich stron. Przełóż do polanej olejem brytfanny, piecz godzinę w temp. 220 stopni C.
SMACZNEGO!!!