ORZECHOWIEC
CIASTO:
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody
Ze wszystkich składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i upiec, na drugą wyłożyć smażone orzechy i upiec.
25 dkg orzechów
1 margaryna 1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Wszystkie składniki smażyć na złoty kolor. Wyłożyć na ciasto i upiec. Gdy placek przestygnie przełożyć masą budyniową.
SERNIK ,,ROSA"
CIASTO:
30 dkg mąki
10 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
1 czubata łyżka smalcu
1 całe jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, wylepić formę wraz z bokami. Podpiec z 15 minut.
SER:
1kg sera
1 całe jajko
4 żółtka
2 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy
1 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. oleju
zapach cytrynowy
Wszystko zmiksować, wylać na podpieczone ciasto. Piec ok.50 minut.
PIANA:
6 białek ubić z jedną szklanką cukru kryształu i wylać na upieczony sernik. Wsadzić do piekarnika na ok.10-15 minut, tak, żeby piana nie zbrązowiała. Gdy się upiecze i ostygnie nie wyciągamy z brytfanny tylko w niej kroimy.