SCHAB PIECZONY Z JABŁKAMI.
SKŁADNIKI:
ok.1 i 1/2 kg schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
Sos:
1 cebula
4-5 jabłek
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Sól mocno rozgrzać na suchej teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Schować do lodówki na 1/2 godziny.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) "wymyć smak" po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika-tym razem na 30 minut (1 kg. mięsa piecze się ok. 1 godziny).
Po upieczeniu wyjąć z gęsiarki jabłka i cebulę, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.
Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut (ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni). Po takim "odpoczynku" schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.
CHIŃSZCZYZNA.
SKŁADNIKI:
-400g. piersi z kurczaka
-300ml. wody
-3 łyżki oleju
-300g. ryżu
-FIX do potraw chińskich.
-2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
OPIS PRZYGOTOWANIA:
1. Piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2. Sos sojowo-grzybowy i fix dokładnie rozmieszać w 300 ml. zimnej wody i dodać do mięsa. Zagotować całość, mieszając od czasu do czasu. Fix z mięsem dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta,dodać trochę wody i ponownie zagotować.
Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem.
SMACZNEGO!!!!!