Planowanie posiłków
Niektórym osobom może się wydawać, że rady dotyczące zdrowego gotowania będą dotyczyły tylko sposobów na przygotowywanie posiłków. Warto jednak zacząć zmiany od samego początku, a więc od planowania jadłospisu. Tworzenie cotygodniowych planów żywieniowych znacznie ułatwia wprowadzanie lepszych dla zdrowia nawyków. Dodatkowo jadłospis daje zdecydowanie większą kontrolę nad tym, co trafia na nasz talerz i do koszyka podczas regularnych zakupów spożywczych. Zalet z tworzenia jadłospisu jest naprawdę wiele. Do jednych z nich zalicza się oszczędność czasu. W trakcie tygodnia nie trzeba już zastanawiać się nad tym, co zrobić na śniadanie czy obiad. Dodatkowo można tak zaplanować posiłki, aby znalazły się wśród nich dania, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników. Jadłospis jest też pewnym zabezpieczeniem przed sięganiem po kaloryczne przekąski, a także jedzeniem mało zdrowych posiłków, które często wybiera się, nie mając pomysłu na nic lepszego. Osoby, które tworzą jadłospisy, już przy pierwszych zakupach zauważają też, że ich koszt jest mniejszy. Na podstawie planu żywienia tworzy się listę zakupów i dzięki temu do koszyka nie trafiają żadne niepotrzebne produkty.
Korzystanie z funkcjonalnych sprzętów
Dobre wyposażenie kuchni również może pomóc w przygotowywaniu zdrowych posiłków. Na rynku pojawiło się już wiele sprzętów, które umożliwiają przyrządzanie potraw z użyciem zdecydowanie mniejszej ilości oleju lub bez niego. Jednym z takich urządzeń jest frytkownica beztłuszczowa. Opinie na temat sprzętu tego typu są z reguły bardzo pochlebne. Wynika to z funkcjonalności frytkownic. Nie tylko pozwalają one na przygotowanie frytek bez oleju, które smakują równie dobrze, jak te smażone w głębokim tłuszczu, ale nierzadko można je też wykorzystać np. do przyrządzania mięs czy warzyw do obiadu. Kolejnym sprzętem, który ułatwia zdrowe gotowanie, jest parowar. Można go kupić w wersji podłączanej do prądu, a także jako garnek stawiany na kuchence i zalewany wodą. Parowary mają kilka stopni i można w nich od razu przygotować cały obiad, czyli dla przykładu ziemniaki, mięso i warzywa.
Stawianie na sezonowe warzywa i owoce
Sposobem na zdrowsze gotowanie, a przy okazji zaoszczędzenie pieniędzy jest przygotowywanie posiłków na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skąd wiedzieć, że dane produkty zaliczają się do tej grupy? Najlepiej to po prostu sprawdzić. W Internecie jest mnóstwo rozpisek na każdy miesiąc, z których można dowiedzieć się, jakie owoce i warzywa w danym czasie są łatwo dostępne. Przykładowo w marcu można znaleźć bez problemu różne odmiany kapusty, brukselki, ziemniaki, gruszki, pora, buraki i cebulę. Z kolei w okresie letnim, wybór jest zdecydowanie większy. W lipcu łatwo dostępne są m.in. takie owoce i warzywa, jak: Sałata, brokuł, kalafior, botwina, seler, groszek cukrowy, pomidory, bób, cukinia, ogórek, wiśnie, truskawki i jagody. O sezonowości warzyw i owoców warto pamiętać przy komponowaniu jadłospisu. W czasie, kiedy dostęp do takich produktów jest ograniczony, warto wybierać proste posiłki.
Regularne poszukiwanie inspiracji
Zdrowe gotowanie wymaga wprawy i doświadczenia. Zazwyczaj na początku pojawiają się trudności z komponowaniem jadłospisów, szczególnie jeśli wcześniej Twoje nawyki żywieniowe nie były najlepsze. Stąd też tak ważne jest, aby czerpać inspirację z zewnątrz. Obecnie wielu wykwalifikowanych, doświadczonych dietetyków prowadzi blogi, na których dzieli się za darmo zdrowymi i szybkimi przepisami na różne dania. Warto z nich korzystać i sprawdzać, które posiłki najlepiej Ci smakują. Na rynku nie brakuje też książek kucharskich czy e-booków kulinarnych, które mogą być świetną inspiracją. Nie trzeba jednak wydawać ani złotówki na przepisy, ponieważ w wersji darmowej jest ich naprawdę wiele. Kiedy zauważysz, że w Twoim jadłospisie, co chwilę pojawiają się te same dania, a zdrowe żywienie zaczyna Cię nudzić, poświęć trochę czasu na szukanie nowych pomysłów na śniadania, obiady i przekąski. Jesteśmy pewni, że znajdziesz coś, co posmakuje Tobie i Twoim bliskim, a przy okazji będzie zdrowe.
Ogranicz spożycie cukru i soli
Jeśli Twoim celem jest zdrowe gotowanie, musisz dokładnie przyjrzeć się temu, jakie produkty spożywcze wykorzystujesz na co dzień. Ograniczenie cukru to jeden z najważniejszych kroków. Cukier znacznie zwiększa kaloryczność posiłków, dlatego też jest głównym powodem otyłości. Co więcej, stanowi on jeden z najczęściej dodawanych składników do gotowych produktów. Nie zawsze występuje on pod nazwą cukru, czasami określany jest mianem syropu glukozowo-fruktozowego, syropu kukurydzianego czy melasy buraczanej. Kolejną z zasad zdrowego gotowania jest to, aby ograniczyć używanie soli. Nadal można dodawać ją do potraw, ale warto ograniczyć jej ilość. Zbyt dużo soli powoduje m.in. problemy z nerkami i zatrzymywaniem się wody w organizmie.