To niesamowite, że w polskich domach nadal w kuchni królują przede wszystkim oleje rafinowane: olej słonecznikowy i rzepakowy. Oczywiście – są to dobre oleje do smażenia przeróżnych potraw. Jednak jeśli chcemy postawić na zdrowie – warto jest zainteresować się innymi rodzajami olejów.

Data dodania: 2012-12-31

Wyświetleń: 2600

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Pewnie już nie raz słyszałeś, że w przypadku zdrowego żywienia bardzo ważne jest zmniejszenie (lub całkowite wyeliminowanie) smażonych potraw z diety. Jednak nie oznacza to, że z naszej diety mamy wyeliminować tłuszcz. Wręcz przeciwnie – nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki tłuszczów każdego dnia, aby się prawidłowo rozwijać. Jednak ten smażony tłuszcz jest dla nas niestety bardzo niezdrowy.

Zdecydowanie lepiej jest postawić na oleje zimnotłoczone. Im bardziej świeży taki olej, tym więcej cennych składników nam dostarczy. Zasada jest jedna – taki olej jemy tylko i wyłącznie na zimno (w różnego rodzaju sałatkach, czy też pastach do smarowania chleba).

Olejem, który na pewno warto jest mieć w kuchni, jest olej z ostropestu. Jest to chyba jedyny olej, który w tak kompleksowy sposób oddziałuje na naszą wątrobę. Działa on przeciwzapalnie, stabilizuje i stymuluje rozwój, a także regenerację komórek wątroby. Każda osoba, która choć raz odczuwała skutki przejedzenia albo złej pracy wątroby - będzie potrafiła docenić te właściwości ostropestu.

W związku z tym, że olej z ostropestu reguluje procesy związane z trawieniem – sprawdza się on także w przypadku wszelkiego rodzaju problemów związanych właśnie z trawieniem. Pomoże zarówno przy braku łaknienia, jak i przy problemach związanych z przejedzeniem, wzdęciami, czy też odbijaniem.

Jak zatem widzisz – olej z ostropestu jest faktycznie tym, który warto mieć zawsze pod ręką. A to tylko jeden z rodzajów wspaniałych olejów, które nie tylko mają niezwykły smak, ale także cenne właściwości.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena