Bio olej z czerwonej palmy jest produktem łatwostrawnym, dobrze przyswajalnym, hipoalergicznym, bezglutenowym i nie zawiera alergenów. W swoim składzie ma witaminy A, witaminy E i koenzym Q10. Szczególnie cenna jest obecność karotenu. Ma jej aż dziesięciokrotnie więcej niż marchewka oraz 30 razy więcej niż pomidor.
Wymienione wcześniej składniki są bardzo wartościowe: witamina E opóźnia procesy starzenia się, koenzym Q 10 poprawia pracę serca, mózgu, a także wątroby, natomiast prowitamina A chroni i odżywia skórę oraz oczy.
Stosowanie oleju czerwonej palmy jest nieocenione, gdyż jak dowodzą badania karoten w nim zawarty ma większy wpływ niż przyjmowanie suplementów diety, które zawierają jedynie wyizolowany syntetyczny karoten, który zamiast nam pomóc, może nawet zaszkodzić. Oprócz tego olej z czerwonej palmy dostarcza porcję kwasów omega 3 i omega 6, bez których organizm nie mógłby funkcjonować. U kobiet, u których spada poziom karotenu występuje ryzyko raka piersi, a u mężczyzn u których poziom karotenu jest prawidłowy zmniejsza się ryzyko raka prostaty. Podobnie u palaczy spożywających olej palmowy czerwony spada ryzyko raka płuc.
Wysokie stężenie witaminy E wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, dzięki tikotrienolom chroniącym układ krwionośny przez rozwojem miażdżycy i chroniących przed wolnymi rodnikami 40-60 razy skuteczniej niż syntetycznie wytworzona witamina E. Dobroczynnie wpływa na skórę, jej wygląd, cerę, koloryt, połysk i oczy. Ponadto podnosi odporność, chroni układ trawienny i wspomaga odchudzanie.
Czerwony olej palmowy nadaje jedzeniu maślany posmak oraz kolor żółto-pomarańczowy. Można go stosować jako dodatek do kasz, sosów, zup, potraw rybnych czy też wypieków.
Olej z czerwonej palmy jest wprost znakomity do dań mięsnych, jajek oraz warzyw. Nadaje się również do stosowania na zimno: np. do smarowania pieczywa. Jest to łatwy sposób na wzbogacenie swojej diety o cenne przeciwutleniacze. Wybierając produkt bio mamy gwarancję najwyższej jakości, gdyż tylko takie produkty są kontrolowane już w momencie uprawy, a następnie przez cały proces produkcji.