Olej z konopi jest tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej - Cannabis sativa. Nie posiada przez to żadnych właściwości narkotycznych.

Data dodania: 2015-07-25

Wyświetleń: 1397

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

-1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Olej z konopi dla zdrowia i urody

Stosowanie oleju z konopi jest całkowicie bezpieczne, a nawet bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Nasiona konopne wolne są od substancji psychoaktywnych, które występują jedynie w kwiatostanie, liściach i łodygach.

Olej konopny posiada mnóstwo niesamowitych właściwości, które są dobroczynne dla człowieka, nie tylko przy użyciu zewnętrznym, ale i wewnętrznym. Przede wszystkim cechuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, linolowy, linolenowy oraz gammmalinolenowy. Charakteryzuje się idealną proporcją NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1 sprawia, że ich spożywanie obniża ciśnienie krwi, wypłukuje zły cholesterol z tętnic, zmniejsza krzepliwość krwi przyczyniając się w profilaktyce zawałów serca i udarów mózgu. Nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek, jak i system odpornościowy. Niedobór kwasów omega w organizmie może objawiać się chorobami skóry, matowieniem i łamliwością włosów, paznokci, a nawet łupieżem.

Olej z konopi uznawany jest za jedne z najzdrowszych dostępnych olejów roślinnych, dzięki zawartości witaminy K, koniecznej przy syntezie białek i enzymów. Poza tym znajduje się w nim również wiele cennych substancji posiadających właściwości regenerujące, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Ma właściwości przeciwkrwotoczne, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i przeciwbólowo. Olej konopny zawiera także witaminy grupy B, witaminę W i składniki mineralne. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.

Olej z konopi może być używany wszędzie tam, gdzie stosujemy oliwę z oliwek. Ważne jest to, aby nie powinien być podgrzewany powyżej 150 stopni przez dłużej niż 15 minut. Jest znakomity do spożywania na zimno oraz jako dodatek do potraw, ziemniaków, kasz, klusek, a także sałaty, surówek i innych warzyw.

Jest też doskonałym olejem kosmetycznym z powodu wysokiej zawartości NNKT, GLA, i minerałów. Coraz częściej pojawia się w nowych pionierskich kosmetykach ze względu na swoje właściwości nawilżające. Wskutek niskiej temperatury krzepnięcia olej polecany jest do kosmetyków na zimę. Olej konopi zmniejsza przebarwienia oraz wyrównuje koloryt skóry.

Licencja: Creative Commons