Kurkuma jest wieloletnią rośliną z rodziny imbirowatych rosnącą w Azji południowej. Wyróżnia się ona bardzo silnym smakiem oraz zapachem. Działanie lecznicze kurkumy znane było przez Hindusów już od wieków. Kurkuma występująca też pod nazwą szafran indyjski - dodaje smaku, zabarwia potrawy i leczy. Kurkuma jest ponadto jedną z najlepiej zbadanych roślin, która wspomaga nasze zdrowie.
Kurkumina zawarta w kurkumie reguluje pracę komórek poprzez osadzanie się w błonach komórkowych. Z kurkumy wytwarzany jest BCM-95. To stuprocentowy czysty ekstrakt z kurkumy. Kurkumina działa na poziomie molekularnym blokując działanie białka, które przyczynia się do powstawania nowotworów. Poprzez połączenie kurkuminy i olejku eterycznego z kurkumy zwiększyło się 6-8 razy działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki kurkuminie komórki nowotworowe są nieporównywalnie wrażliwsze na działanie chemioterapii przez co umożliwiają podawanie choremu niższych dawek leków.
Kurkumina to niezwykła substancja, która pozytywnie wpływa na kości, stawy, spowalnia starzenie się naczyń w mózgu, przyczynia się do prawidłowego działania chrząstki stawowej, dobrze wpływa na trawienie oraz wątrobę. Jej regularne przyjmowanie wpływa na zmniejszenie różnych objawów związanych z chorobami stawów i stanów zapalnych, w tym również reumatoidalnego zapalenia stawów. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Skutecznie opóźnia lub nawet zapobiega wielu chorobom, które wiążą się ze zmniejszoną wraz z wiekiem aktywnością mózgu. Poprawia pamięć, a ponadto przyczynia się do zwiększenia zdolności przyswajania nowej wiedzy. Warto wiedzieć też, że kurkumina jest 8 razy silniejsza od witaminy E i C.
Właściwości kurkuminy związanie są z zapobieganiem chorób serca, nowotworom, chorobie Alzheimera. U tych, którzy jedli kurkuminę, odnotowano aż o 65 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca. Jak widać to prawdziwy eliksir długowieczności, który opóźnia starzenie się organizmu. Skutecznie neutralizuje wolne rodniki poprzez bezpośrednie blokowanie ich działania. Potrafi też usuwać rodniki hydroksylowe, które uważane są za najbardziej reaktywne ze wszystkich wolnych rodników. Co więcej kurkumina pobudza aktywność własnych mechanizmów antyoksydacyjnych.