Te niezwykle popularne w Azji grzyby oprócz swoich wyjątkowych walorów smakowych posiadają jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie są źródłem z łatwością przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika i naturalnych enzymów. Shitake jest bardzo smacznym grzybem, który ma smak i zapach zbliżony do czosnku. Mogą stanowić podstawę zupy, sosów, sałatek lub wykorzystywane zamarynowane. Mogą być zjadane w formie marynowanej oraz suszonej. Większość z nich pochodzi z upraw szklarniowych lub na wolnym powietrzu i stosuje się ich przede wszystkim do celów kulinarnych. Nie powinno się ich spożywać w nadmiarze, ponieważ wówczas mogą spowodować biegunkę i wzdęcia brzucha.
Grzyby terapeutyczne całe w formie suszonej używa się jako suplement diety. W latach 60. ubiegłego wieku japońscy naukowcy udowodnili przeciwnowotworowe działanie grzybów shitake. Dzięki swoim właściwościom w krajach azjatyckich uznawane są za symbol długowieczności. W Polsce jednak ich popularność jest zdecydowanie mniejsza niż w krajach azjatyckich.
Grzyby terapeutyczne shitake to źródło selenu, żelaza, błonnika i witaminy C. Właściwości grzybów powodują odzyskiwanie wigoru, witalności organizmu, wzmacniają system odpornościowy, pomagają zwalczaniu stresu. Grzyby shitake wspomagają radioterapię i chemioterapię znacznie zmniejszając prawdopodobieństwo występowania przerzutów. Mają one na celu zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki i system immunologiczny.
Shitake to wspaniały immunoregulator. Grzyby te działają korzystnie również przy leczeniu przeziębień, w przypadku kamicy woreczka żółciowego, wrzodów żołądka, cukrzycy, anemii, wysokiego ciśnienia krwi, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem. Odmładzają organizm od środka, co pozwala zachować na dłużej młody wygląd oraz lepsze samopoczucie. Grzyby shitake odznaczają się rekordową zwartością niacyny, czyli witaminy B3.
Ekstrakt z grzybów shitake zapobiega rozmnażaniu się wirusa HIV w tkankach, który jest odpowiedzialny za chorobę AIDS. Wyciąg z grzyba powstrzymuje działalność wirusa i jest bardziej skuteczny w leczeniu tej choroby niż zwykłe syntetyczne leki. Świeże lub suszone grzyby shitake są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.